fredag 1 april 2011

Single malt whisky, Hakushu - Japan.

Japansk single malt - 10 årig Hakushu. En lättare whisky för oss andra som ännu inte tagit steget fullt in i whiskyns komplexa värld.
Hakushu passar bra innan maten, till sushi eller som måltidsdryck i form av en Mizuwari - en tredjedel whisky, lite is och två tredjedelar vatten.

Hakushu 10

Doften är lätt och frisk med en förnimmelse av choklad. Den lätta rökigheten framträder efter några minuter i glaset, då gärna tillsammans med lite vatten.
Smaken upplevs balanserad med en tacksam enkelhet - citrus och äpple som för mina tankar till Calvados.

Hakushu är en prisvärd smakkamrat, till dig själv, att bjuda på eller att ge bort! En single malt från Japan som väcker nyfikenhet.

Flaska 70 cl, 369 SEK
Artikelnr: 590, på Systembolaget från 1 april 2011

“När Suntory 1973 behövde komplettera Yamazaki-destilleriet byggde man Hakushu i den lilla staden Kobuchisawa, beläget vid bergskedjan man kallar de ”Japanska Alperna”. Resultatet blev då världens största destilleri med 24 pannor på plats. 1981 byggde man ut destilleriet med ytterligare ett hus, denna gång med 12 pannor installerade. Strax därefter stängde man det ursprungliga destilleriet och idag är Hakushu Higashi (“Hakushus Östra Hus”) det enda som är igång. Destilleriet är byggt för att maximera flexibiliteten; genom olika typer av kopparpannor, bruket av olika fattyper, varieranden rökning av malten och experiment med jästsorter får man fram en stor variation på whiskyn. Destilleriet ligger på 700 meters höjd över havet - högre än något skotskt destilleri och det lägre lufttrycket ger en lättare karaktär på whiskyn än den skotska. En karaktär som passar den japanska och - i snabbt växande takt – den europeiska smaken perfekt.”

Inga kommentarer: