fredag 6 maj 2011

Jäskorgar, bröd & det man inte har i huvudet får man ha på minneskortet. Freddes Big Bite #Hembakt

Här om dagen invigde jag mina nya jäskorgar från Ninasmat och bloggade detta och senare detta.
Brödet är det vanliga frukostbrödet som bakas varje vecka en eller två gånger men nu som större bröd istället för frallor.

Jäskorg Brinkmann Degen fick jäsa direkt på bänken och det visade sig vara ett misstag, det ska jäsa i sin oljade låda och vikas där i - bänken torkade ut degan något och var rätt kall. Latbak straffar sig. Nåväl.

Freddes Big Bite Så här blev resultatet på stora Freddes eller Freddes Big Bite som det fick heta. Självklart smakade det lika gott som vanligt och jag tror att barnen gillade detta format bättre än frallorna. Antingen för att det var en “nyhet” eller för det är mindre seg skorpa runt.

Brödrecept: Freddes Big Bite

Ca 30 frallor eller två kanske tre bamsebröd helt utan surdeg och andra komplicerade tidsödande moment.

600 g vatten, max 37°C
25 g jäst för söta degar
0,5 dl sirap, mörk
500 g vetemjöl standard
100 g rågmjöl, fint
100 g havregryn med extra fibrer
50 g sesamfrö med skal
50 g vetegroddar (glömde)
30 g linfrö, hela
20 g havssalt, mortlat
2+1 msk olivolja

Gör så här: (ännu inte anpassad för jäskorg)

Lös upp jästen i vattnet med mörk sirap och olivolja. Tillsätt alla torrvaror utom saltet. Bearbeta degen 7-10 minuter hårt med maskin eller 12-15 minuter med händerna. Motionen ingår. Tillsätt saltet mot slutet.

Lägg nu degen i en oljad plastback eller liknande och ställ den på ett mysigt ställe i 30-60 minuter. När degen nästan är dubbel motar du bryskt ned den med ett par fingrar, stjälp sedan upp degen på ett mjölat bord. 

Nu har du en någorlunda rektangulär deg som skall delas med oljad och mjölad degskrapa alt stor spackelspade. Gör bitarna stora som kortlekar eller något ditåt och lägg dem på en plåt.
Önskar du stora bröd? Dela degen på två eller tre och vik in hörnen under/uppåt försiktigt tills du format ett runt bröd.

Nu ska härligheterna sprayas alternativt penslas rikligt med vatten och fröas. Täck med duk och låt jäsa runt 30 minuter. Blev det två plåtar med bröd låt plåt nr två jäsa på svalare ställe första 15 minuterna. Sätt på ugnen nu, 275°C.  

Grädda & vila bröden:

Småbröd: Sätt in i ungen på 275°C och sänk genast till 225°C och grädda i ca 12 minuter.

Stora bröd: Sätt in i ugnen på 250°C och sänk genast till 200°C och grädda i 25-30 minuter. Har du en snabb termometer kan du kontrollera att temperaturen i brödet, 95°C är perfekt.
Tänk på att temperaturen kan variera mycket bland olika ugnar!

När bröden är färdiggräddade vilas dessa på galler. Med handdukar över om du vill ha en mjuk skorpa och utan handduk för en mer frasig dito.
Generellt brukar jag låta bröden vila på galler med en handduk under och flera ovanpå i upp till 12-15 timmar – då hinner bröden mogna och alla smaker är då på topp!

Till sist, när du bakat & smakat – berätta hur det gick, jag är nyfiken och blir jätteglad för en kommentar!

-

Inga kommentarer: