fredag 5 augusti 2011

Kaffekvarn Wilfa CGR-1 i långtest (flera bilder!) #OmKaffe

Som relativt nyinsnöad på kaffe i den lite högre skolan kommer här första tankarna kring kaffekvarnen Wilfa CGR-1 och långtest av kaffekvarnen inleds.

Nymalet kaffe är en enkel lyx och en kaffekvarn ger den lyxen varje dag, enkelt och snabbt med en knapptryckning blir kaffet en helt annan upplevelse.

Wilfa CGR-1 Bild 1 Kaffekvarnen från Wilfa är tänkt för hemmabruk eller för det lilla kontoret. Den tar inte mycket plats tack och lov, bottenytan är i storlek med en pocketbok och höjden runt 25 cm.

Wilfa CGR-1 Bild 2Kaffekvarnen maler bönorna med två parametrar, grovlek och tid. Grovleken ställs in steglöst i 12 steg, finmalen espresso till riktigt grovt kokkaffe till skogspannan.
Tiden ger dig (efter en del experimenterande) rätt mängd nymalet kaffe, som exempel ger ca 15 sekunders malning en dos till en tre koppars Bialetti Moka.

Wilfa CGR-1 Bild 3 Inställning av malningsgrad och påfyllning uppe på toppen av kaffekvarnen.

Wilfa CGR-1 Bild 4 Det färdigmalda kaffet ramlar ut i en behållare som är tacksam att hälla ur direkt. En säkerhetsbrytare stoppar kvarnen omedelbart ifall behållaren tas ur.

Wilfa CGR-1 Bild 5

Malverket sett uppifrån som påminner om en pepparkvarn i over size.

Wilfa CGR-1 Bild 6Espressomalet på finaste malgrad.  Wilfa CGR-1 Bild 7

Grövsta malningsgrad, största delarna är i grovlek med svavlet på en tändsticka.

Wilfa CGR-1 Bild 8

Wilfa CGR-1 kostar från ca 600 SEK och finns på de flesta el-kedjor och vitvaruaffärer.

Fler tekniska data hittar du här.
Smartson har i ett test provat åtta kaffekvarnar, här.

-

3 kommentarer:

Andreas sa...

Mala i enheten tid istället för i koppar verkar väl både en aning underligt och omständigt tycker jag.

@Spisat sa...

Förstår din tanke. Saxar in ett svar från kommentarstråden /Smartsson: "Det är ingen nackdel att en kvarn maler på tid istället för antal koppar. Anledningen till detta är att man med fördel väger upp den mängd kaffe man ska mala; vare sig mer eller mindre. Att gå efter antal koppar är mer vanskligt eftersom kaffe måste malas finare ju äldre det blir samt att mängden oftast förändras beroende på mängd bönor i hoppern (där bönorna hälls i). Att väga upp kaffet är den enda raka vägen således. 7 gram per 100 g vatten brukar vara en bra utgångspunkt (100 gram vatten är drygt 1 dl)." skrivet av Stefan Rääf http://www.smartson.se/test/hem-tradgard/hem-hushall/test_-_8_kaffekvarnar.html

Anonym sa...

Ja tid är helt klart bättre. Alla vill inte heller ha samma styrka på sitt kaffe varför en koffskala är sämre.