onsdag 3 augusti 2011

Knuff: Musik på varje gata under SM för Gatumusikanter. #Gästbloggat

Ljudet av musik som spelar på gatan, mitt i vardagen. Skickliga musikanter som bemästrar allt från gitarr och flöjt till banjo och buska. 

"Gatumusiken är fri musik," berättade RebellRobert för mig på telefon här om dagen. Själv har han försörjt sig som gatumusikant under de senaste 22 åren. Stockholms gator och tunnelbanestationer har varit hans scen, och alla förbipasserande hans publik. 

Tanken bakom SM för Gatumusikanter är att hylla Sveriges gatumusikanter. De som spelar dag in och dag ut i bakgrunden av vår vardag, utan att vi har tid att stanna upp och lyssna. Den 13e augusti i Mariefred samlas musiker från hela Sverige för att under en dag fylla Mariefreds gator, gränder och torg med levande musik. Allt från blues, jazz och rock till visor, trubadurmusik och country. Publiken tilldelas röstsedlar och i slutändan utser folkets röst en Sverigemästare i gatumusik. Bakom initiativet står Företagarföreningen i Mariefred, och så jag själv och min vän Josefin Hagström. 

Skrotmusiker (Skrotmusiker, tredjeplatsvinnare 2010 - kolla instrumenten! Foto: J. Hagström)

Att kunna förena människor ute på gatan är en enorm möjlighet. Musiker blandas med besökare, små stånd och Bondens Marknad som håller hus på Rådhustorget under dagen och säljer närproducerade varor, dvs produkterna rest max 15 mil, vilket är unikt i Sverige. Det finns bla ost, grönsaker, skaldjur och blommor att köpa.

Vi har precis fått in vår 30:e anmälan till gatufestivalen och kan stolt säga att den den 13e augusti med all säkerhet kommer att bli den största träffpunkten för gatumusikanter i Sverige på hela året. Musikanter anmälda från Gävle, Alingsås, Nynäshamn, Malmö och Strängnäs, för att nämna några. Gemensamt har de att de älskar att underhålla en okänd publik ute på gatan.

För mer information och för anmälan till SM för Gatumusikanter, besök www.smgatumusikanter.se

-

Inga kommentarer: