fredag 19 augusti 2011

Recept: Västerbottensostpaj med räkor - en enkel lyx!

Matlagning enligt mottot KISS är alltid rätt, Wikipedia förklarar här vad det betyder. Paj är funkismat, i princip går allt att baka paj på och har man lite Västerbottensost att pimpa med blir det vardagslyx!

Västerbottensostpaj med räkor 03Portionsstora pajformar är kul, mer av den goda krispiga kanten blir det. Aluminiumfolie skyddar kanterna något när pajbottnarna förgräddas.

Västerbottensostpaj med räkor 04Sju minuter i ugn och vi ser att vi missade en detalj..

Västerbottensostpaj med räkor 05Det är bra att picka/nagga degen innan men det går att trycka ned botten med en stor sked.  

Västerbottensostpaj med räkor 06Fyllningen skopas i med sked så alla pajerna får lika mycket av geggat. 

Västerbottensostpaj med räkor 07Räkorna pluppas i vart efter och sjunker ned precis lagom djupt. Och inget fusk med räkorna utan fina handskalade ska det vara. 

Västerbottensostpaj med räkor 08Redo för ugnen med stadiga händer. Skulle man haft på någon topping?

Västerbottensostpaj med räkor 0920 minuter senare ser det ut så här, okej men inte mer. Skulle man täckt formarna? Jaja, detaljer :)

Västerbottensostpaj med räkor 10Låt svalna en bra stund så slipper man den äggiga smaken, plocka undan i köket under tiden.

Västerbottensostpaj med räkor 11Va?! Ska man ha sallad till? Nu är det för sent för finlir, nu är det dags att äta!

Västerbottensostpaj med räkor 12 Silikonformarna är helt suveräna, pajerna hoppar nästan ut av sig själv på kommando. Kanterna är precis så krispiga och goda som förväntat.

Ingredienser och recept för fyra små eller en normalstor paj:

Degen som skall göras minst en timme innan:

125 g smör, normalsaltat
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten

Fyllningen: 

3 st lyckliga ägg
200 g finriven Västerbottensost
2 dl vispgrädde 40%
40 st räkor, skalade
1 krm peppar, svart eller vit - finmalen
Salt, lite eller inte alls, räkorna och osten är tillräckligt salt

Gör så här:

Jobba ihop smör, vetemjöl och vatten till en jämn deg. Ställ kallt under plast.
Rör (vispa måttligt) ihop ägg och grädde, peta i osten och peppar. Täck över och låt stå framme.
Värm upp ugnen till 225° C, smörj formen/formarna med lite smör.
Ta en paus eller gå ut med hunden.
Dela nu degen i fyra lika stora delar om du har småformar, fördela ut i formarna/formen. Riv remsor av aluminiumfolie och för att skydda kanterna.
Nagga & förgrädda pajbotten i ca 7 minuter.
Ta ut bottnarna, avlägsna glittret och låt svalna något innan du portionerar ut fyllningen. Glöm inte räkorna…
Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna ordentligt och njut.

--

Och jo, det heter Västerbottensost med s, inte västerbottenost - nu vet vi det :)

-

1 kommentar:

Momaskitchen sa...

Jaså  minsann, Västerbottensost och inte Västerbottenost, där ser man. Typiskt jäkla 08:or (mig) att aldrig få till det rätt! Starkt beroendeframkallande är den i alla fall! :-)

Trevlig helg!