torsdag 8 september 2011

Gästbloggat: 2011 - En äggodyssé

Ibland stöter man på saker man inte trodde skulle finnas. Det kan vara allt från någon som steker surströmming eller har i en krydda som man aldrig hört talas om. På ICA Saverstams i Boliden fick jag se en liten förpackning liggandes i charkdisken. Två ägg. Två skalade ägg. Med en saltpåse som tillbehör. Bäst före-dag låg tio dagar framåt. Jag tog genast upp min mobil och fotograferade detta och skickade ut det på Instagram, Twitter och Facebook med rubriken ”Hoppet är ute för mänskligheten”. Det dröjde inte mer än trettio sekunder innan jag fick första reaktionen. ”Vad kan man ens säga om detta? Stum.” och ” Snart börjar de väl med färdigtuggat... jeeeeez!”

Reaktionerna blev som jag misstänkt. Folk trodde inte att detta var sant. Tjugo kokta och skalade ägg för 139 spänn. Vi vet alla hur ägg som legat ett par dagar ser ut. Är vi så lata och har så gott om pengar att denna vara kan finnas ute i butikerna? Att sedan stå i kö längre tid än det tar att koka två ägg är också något att tänka på. Den relativt lilla butiken i det sömniga samhället hade sju förpackningar av ”Ica kokta & skalade ägg”. På förpackningen står det ”enkelt” i en lila pratbubbla. Idiotiskt borde det stå.

Färdigkokta äggFrån cirka 1:50 per okokt ägg till 7 kronor för kokta. Om vi tar två medelkokta ägg ställdes timern på 6 minuter. Det blir en vinst på 11 kronor, exklusive ström, på 6 minuter om man jämför med kokta ägg från ICA. Tar vi 4 ägg blir vinsten 22 kronor. På en timme hinner vi koka ägg tio gånger. Det blir en timpeng på 220 kronor. Nä, detta kanske inte bevisar ett dugg att det både är idiotiskt och dyrt.
Man får dessutom inte den fina papp-och plastförpackningen ICA har utan dina ägg kommer i den naturliga förpackningen.

Många klagar att maten blivit dyr och att det knappt finns tid att stå 15-30 minuter och göra riktig mat varje dag. Varför kan vi inte ta denna tid till att se till att vi mår bra och vet vad vi kommer att få i oss? Många jag känner tillbringar tio gånger mer tid till att träna och vara ute i joggingspåret än att se till att få bra mat i magen. Nu tränar jag inte alls men står vid spisen och gör god och bra mat från början. För mig känns det som att hålla kroppen i trim och ladda den med vettig mat skulle höra ihop och inte slänga i sig en kopp kaffe till lunch och stressa i sig någon stärkande pulverdryck. Är detta livskvalitet?

Om jag fick välja, och det får jag, så kommer bra och god mat långt före stress, meningslösa bukfyllor och jakten på kilon och flås på gymmet. Det hela känns lite som att missa halva tanken med att hålla sig frisk och fräsch om man ska offra sig till automatkaffe och snabbmat. Är vi så fullt upptagna i oss själva så vi glömmer oss mellan hyllor av färdigskalade ägg, proteindrinkar och räkna gram i decimal på sådant vi stoppar i munnen?

Har vi inte tid att koka ett par ägg bör vi stanna upp och tänka efter. Blev livet som jag verkligen tänkt? Är man stolt över att slänga i sig kaffe, kanske skippa lunchen helt och till middag slinker en microsoppa från Felix ner i strupen? Tänkte väl det.

Jag diskuterade med vän som påstod att han inte hade någon tid till att stå och laga mat. Hur skulle han då hinna vara två timmar på gymmet? Det skulle tränas i två timmar per dag. Att kapa bort en halvtimme från träningen för något så idiotiskt som mat fanns det ingen tanke på. Är inte det som att tanka sin fina välvårdade bil med bränsle med undermålig kvalitet samtidigt som man använder den bästa motoroljan?

Varva ner fötterna och gå till köket. Koka ett par ägg och känn dig stolt.

/Fredde
ps. läs min fototidning, klicka på bilden nedan!

-

4 kommentarer:

Anneli sa...

Fast jag som äter LCHF skulle nog uppskatta färdigkokta ägg att köpa (förutsatt att de är väldigt fräscha förstås) när jag blivit strandsatt någonstans och bara har mackor eller väldigt kolhydratrika färdigrätter att välja på annars.

Ett litet smörpaket, lite skinka och ostskivor och färdigkokta ägg och jag står mig många timmar till...
(normalt sett brukar jag ha med mig kokta ägg om jag vet att jag vill ha det till mellanmål)

Så, ett bra användningsområde finns det.

Camilla K S sa...

Jag såg dom i vår ICA-butik igår och höll på att tappa hakan. Här i Motala var de en aning billigare, 12.90 för de två kokta och skalade äggen! Nej..sånt går totalbort för min del, liksom pannkakssmet i tetra och såna grejer. (Däremot köpte jag mig för ovanlighets skull ett paket brödmix ;)

@Spisat sa...

Jag är nyfiken på hur långt äggen får åka för att bli skalade, kokta och förpackade innan de ligger i butiken.. Ni som sett äggen, står det något om det? 

lobbin sa...

Som del av en #lchf-lunch, absolut, annars absolut inte. Nya kontoret har dock äntligen en spis, så nu kokar jag egna (eko)ägg till lunch.