onsdag 14 september 2011

Helvetesköket som hamnade i sopkorgen. Gordon Ramsay i blåsväder! #Gästbloggat

Det osar onekligen om Gordon Ramsay och ingen köksfläkt lyckas suga ut ärtsoppsdimman. Jag har under många år sett upp till denna man och insupit nära på allt han varit med i. Tävlingen Hell’s Kitchen är inget undantag. Måste varna för spoilers.

Serien är inne på nionde säsongen och nu kastar jag in förklädet och tar ett steg tillbaka. Som en nyöppnad burk med surströmming luktar Hell’s Kitchen ruttet. Denna serie har jag älskat och alltid sett fram till varje ny säsong. Inte nu längre.

Inte för att avslöja för mycket av årets upplaga av Hell’s Kitchen kan jag säga att en deltagare ogillas så mycket att denna borde ha fått lämna tävlingen för längesedan. En människa som nära på knivhugger, ljuger sig fram i tävlingen och visar sig inte samarbetsvillig medan Gordon Ramsay står och säger hur mycket han ogillar sådana personer. Att kockar som är så inte platsar att bli head chef för det tilltänkta förstapriset på BLT Steak restaurant i New York. Andra i tävlingen har åkt ut just på grund av liknande incidenter.

Här kommer vi till ett problem. Mannen som alltid förespråkar högsta kvalitet verkar ha sänkt sig ner till att göra Hell’s Kitchen till en Big Brother-produktion där matlagningstävlingen inte är det primära utan käftande deltagare och otrevligheter är det som gäller. Visst förekommer det i många andra Ramsay-produktioner men att sänka sig till en denna låga nivå får mig att dra ur proppen i diskhon. Under seriens gång har deltagare som stått inför ödet att bli utröstad fått höra att ”three strikes – then you’r out”. Tredje gången gillt och du åker ut.

Gång på gång står denna galet otrevliga deltagare och svär sig fri från sina misstag. Det är alltid någon annan som gjort fel och själv är det omöjligt att denna människa gör fel. Om jag inte räknat fel har deltagaren stått inför risken att åka ut inte mindre än sju gånger, och klarar sig. Vad sägs om att åka ut för att ha bränt risotto men att få stanna kvar när man sumpat fisk för 400 dollar och sabbat en hel middagssittning? Är Ramsay så korkad att han säljer sig och sitt varumärke för att behålla den absolut otrevligaste deltagaren någonsin? Det verkar inte bättre. Hell’s Kitchen har miljoner med tittare varje vecka.

Kan ni gissa hur många som är medlem på den otrevliga kockens Facebook-fansida? 10-20 tusen? Ännu fler? Om man nu är med i en stor tävling och kommer så långt att man är med i topp fem bör man ju ha fler som gillar en. Eller? Det är var jag tycker. Senast jag kollade var det bara 485 stycken fans. Det är ju inget. Hur många skulle vilja besöka en restaurang med en head chef från Helvetet som skyller på andra om din mat inte är bra? Inte då jag.

I min lilla matvärld håller jag mig ifrån sådana personer. Denna deltagare kunde lika gärna vara med i Ramsays Kitchen Nightmares. Någon han skulle sätta på plats. Ordentligt. Varför skulle Gordon Ramsay vilja ha denna opålitliga människa i en förstklassig restaurang? ”Hörru kunden! Du har fel så håll fan käften”, skulle denna deltagare kunna kläcka ur sig.

Hur har det då varit andra år undrar du kanske. Visste du att flera deltagare inte fått det utlovade priset? Heather West, vinnare i säsong tre, fick jobb som senior chef och inte executive chef. Hon slutade på Terra Rosa där priset var och jobbar nu på Monterey Restaurant på Long Beach i New York.

Michael Wray som vann första Hell’s Kitchen började jobba i London hos Gordon Ramsay men återvände till USA efter ett par dagar. Nu undervisar han i matlagning på ett college.

Christina Machamer som vann tredje säsongen blev senior sous chef och inte executive chef.

Danny Veltri, vinnaren av säsong fem, jobbade som kock under ett par få månader och sa upp sig från Fornelletto i Atlantic City.

Dave Levey, den sjätte vinnaren, jobbade som kock under ett år på restaurangen Arexi. Även han sa upp sig.

Holli Ugalde, sjunde vinnaren, blev ordentligt lurad på sitt pris, en plats som head chef på restaurangen Savoy i London. Gordon Ramsay skyllde på problem med hennes visa. Holli svär att hon aldrig fått fylla i denna personliga ansökan om detta. Ett par månader före hon skulle börja på Savoy så tillkännagav Gordon Ramsay att en annan kock, Andy Cook, redan var anställd som head chef. Hon skulle då få en lägre grad. Under två år har hon tackat nej till många jobbchanser och sett framemot detta fantastiska pris. Holli känner sig väldigt besviken, inte mist på Ramsay som meddelat detta per bud och inte själv. Hon mottog en okänd summa pengar istället.

Efter ett par timmar på forum som diskuterar Hell’s Kitchen går det upp för mig; detta kan vara spiken i soppan. Hundratals med kommentarer leder bara djupare ner i en osmaklig gryta av tv-underhållning som är retar gallfeber på tittarna.

Vad sägs om kommentarer som:

”I have lost ALL respect for G. Ramsey”, ”I’m not watching this show anymore”, ” This show is as much a joke as Ramsay is”, ” I will not watch Hell’s Kitchen any more” och ”I used to enjoy Hell’s Kitchen. However, it has gone down into the murk with Jerry Springer’s show”.

Ramsay lägger undan sin stolthet, kvalitet tillsammans med standarden och gapar, skäller ut och irriterat står och ser på deltagarna i förakt istället. Får vi vänta oss detta i framtidens underhållning? Att ha med falsksjungande deltagare som hela tiden gör bort sig ända in i finalen på Idol. Var är vår stolthet som tittare? Vill vi inte ha kvalitet längre?

Nä, själv slänger jag en osmaklig, överkryddad Hell’s Kitchen i sopkorgen tillsammans med den brända risotton. Shut it down, som Ramsay skulle säga.

/Fredde Marklund, hobbykock

-

5 kommentarer:

Görel Bylund sa...

Håller med till 100%, jag slutade titta för ett bra tag sen. Jag gillar dock hans cook-a-long och till viss del även F  word, en helt annan stämning, särskilt i den förstnämnda.

Görel Bylund sa...

Men jag visste inte att vinnarna hade snuvats på sina priser, det var ju verkligen lågt!

SweDuck sa...

Heather West (vinnare säsong 3) var tillbaka i säsong 6 som Sous Chef. Tror inte hon hade gått tillbaka om hon var missnöjd.
Michael Wray (vinnare säsong 1) återvände efter ett par dagar pga familjestrul.
Christina Machamer vann säsong 4, inte 3.
Danny Veltri, säsong 5, fick hemlängtan och flyttade tillbaka till Florida.

Men jag instämmer, flera av de har blivit lovade positioner de inte fått och framförallt så har du så jäkla rätt om att det blivit en så urusel såpa, men det märkte man ju redan säsong 8 efter att folk som absolut aldrig skulle få jobb ens i ett gatukök blev kvar avsnitt efter avsnitt efter avsnitt bara för de tillförde "drama" till serien. De gick att se lite i början av säsongerna tidigare men nu funkar inte ens det.

Som Görel ovan sa, Cook-a-Long kan vara trevligt, F Word tycker jag är kul. Det är Hell's Kitchen han borde inse att det bara sänker både honom och hans trovärdighet totalt.

Mårtenssons kök sa...

Är det en tv-personlighet vi tröttnat på sedan länge tillbaka så är det G. Ramsey. Alla program känns likadana, han har verkligen gjort allt skrikande och gormande till sin grej och tagit det alldeles för långt, känner vi. Tycker det finns alldeles tillräckligt med bittra, otrevliga och sura människor i världen utan att vi ska behöva sitta och lägga tid på att se dom i tv... 

Lindha sa...

Gordon har alltid varit en av de största hycklande lögnarna på tv, särskilt med skitprogrammet Hells Kitchen, som uppenbarligen är uppgjort från början till slut. Varje säsong är exakt likadan, likadana karaktärer med samma personligheter. Det enda som ändras är namn och utseende (även om jag tycker att deltagarna liknar varandra så det blir svårt att hålla isär säsongerna :))