måndag 12 september 2011

Smaka på Sverige - svensk rapsolja är fantastisk!

Svensk rapsolja är fint, fler och fler upptäcker denna fantastiska smakkamrat att ha tillgänglig i köket både till vardag och fest. Som med olivolja, vin, whisky, kaffe osv kan man låta sig snöa in i princip hur långt som helst i en värld av smaker. För oss vanliga konsumenter som köper en flaska billig rapsolja att steka i och en flaska olivolja att ha till brödet och salladen är det dags att åtminstone hitta en ny smak att experimentera med.

Rapsoljeprovning 03En kul grej är att bjuda på en rapsoljeprovning efter middagen, helt oförberett och på en nivå som alla kan vara med på. Duka fram med äggkoppar och vitt bröd. 

Rapsoljeprovning 09Här har vi fyra olika svenska rapsoljor att prova, vi kör utan protokoll och smakar i egen takt. Oömma kläder rekommenderas ;) 

Rapsoljeprovning 10Redan på andra oljan börjar vi mumla om hur det smakar. Ord som sommar, gräs, kryddig och blommig förekommer, direkt får vi liten aha-upplevelse - det skiljer faktiskt mer än vad man kan tro i smak! Sen börjar vi spekulera hur man skulle kunna använda respektive rapsolja..Rapsoljeprovning 12Rapsolja kräver sin smakprovare, fyra produkter är nästan en eller två för mycket eller så måste man göra det under mer ordnade former. Fyra oljor och fyra personer blir mycket när man pratar i mun.

Slutsats: Det här är roligt och lite svårt på samma gång. Ett tips kan vara att inte köpa mer än en eller två rapsoljor åt gången, en blommig och en nötig, så det inte blir ett “måste” att använda alla redan första veckan.
Ett annat tips som garanterat uppskattas - köp en flaska fin rapsolja istället för en blomma nästa gång du är bortbjuden! Julita Rapsolja kommer i en vacker flaska som duger att stå framme, dessutom är det en gourmetsolja som kommer från en namngiven gård som står angiven på en särskild etikett.

SvenskRaps

För att lära sig mer om svenska rapsoljor har branschorganisationen Svensk Raps tagit fram en bra sajt, klicka på bilden ovan så kommer du dit. Här hittar du recept, smakskola och “Frö till flaska” med intressanta fakta att briljera med vid middagsbordet när ni testar rapsolja!

-

Inga kommentarer: