söndag 30 oktober 2011

Ölbryggning! Vägen in i ölkulturen, #gästbloggat av @Oelerian (Ölerian).

När jag för ett antal år sedan blev introducerad till den stora ölvärlden, den bortom “en stor stark”, anade jag inte hur fast jag faktiskt skulle bli i ämnet, och hur mycket som där finns att lära sig. Min fascination för öl verkar jag inte vara ensam om då ölkulturen verkligen har blomstrat de senaste åren, vilket man bland annat märker på Systembolaget där utbudet i ölhyllorna har växt otroligt! Även på pubar och barer har det blivit enklare att få tag i mer spännande och nyanserad öl, istället för den annars rätt tråkiga massproducerade fatölen som kommer från något av de få jättebryggerierna i landet.
En stor fördel med ölens ökade popularitet, enligt mig, är att både bar- och systembolagspersonal har blivit mycket duktigare på att komma med bra rekommendationer om vilken öl som kan passa när och till vad. Själv gissade jag mig till en början till vad som kanske kunde vara gott, det var inte alltid så lyckat och efter lite vägledning från kompetent personal har jag inte haft några problem med att hitta god öl :)

Ölerian 2Nu för tiden tycker jag det är väldigt kul att experimentera med olika öl vid olika tillfällen och framför allt till olika maträtter.
Oftast funkar det enkla knepet att byta ut det röda vinet mot mörkare öl och vitt vin mot ljusare öl, vill man dock ha en träffsäkrare kombination tycker jag absolut att man ska följa Systembolagets tips om vad som passar till vad. Om jag t.ex. vill ha en öl som passar till fisk med citron i maträtten letar jag efter en ljus öl med fisksymbolen och där citrus står med i smaklistan. Svårare än så behöver det inte vara!

Många tänker nog “öl som öl” men har man väl kommit i kontakt med lite olika ölsorter inser man ganska snart att så inte är fallet. Det är fantastiskt vilka variationer man kan få till med så få ingredienser (malt, humle och vatten)! Det är nog just det som fascinerar mig mest, så i våras bestämde jag mig för att ta mitt ölintresse ett steg längre för att lära mig ännu mer, nämligen genom att göra mitt eget öl. Jag lovade mig själv att innan 2011 är slut ska jag ha bryggt min alldeles egna öl.

Ölerian 1Efter att ha läst in mig i ämnet ölbryggning börjar jag sakta men säkert förstå hur det faktiskt kan bli så olika öl trots samma ingredienser, det är nämligen en uppsjö faktorer som spelar in och påverkar hur slutresultatet kommer bli. Men jag tänker, hur svårt kan det vara? :)

På bloggen kommer jag posta inlägg kontinuerligt med mina framsteg inom ölbryggningen tillsammans med information om hur jag går tillväga, vilket även kommer att återkopplas här.
Hoppas ni ser fram emot den intressanta bryggningen lika mycket som jag! ;)

Ölerian

Ölerian: Blogg, Twitter & Facebook

Inga kommentarer: