fredag 21 oktober 2011

Recept: Leverpastej - som leverpastej var förr. #Gästbloggat

Leverpastejrecept - av @Ame_tyst

Gammaldags leverpastej, recept som min släkt kört i många år/generationer.

400 gram kalv eller svinlever.
200 gram smör, eller späck.
1 gul lök.
4 ansjovisfiléer.
3 msk vetemjöl
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 tsk salt
1 kryddmått malen vitpeppar.
1 krm ingefära

Kör lever, späck (eller smör) lök och ansjovis genom kvarnen 2 ggr (eller mixa i små mängder i matberedare så den verkligen piskas sönder ordentligt)
Sätt ugnen på 125 grader.
Blanda i resten av ingredienserna och blanda väl (jag brukar köra allt i matberedare till slut).
Smörj form, (lång 1,5L bakform) "bröa" också.
Baka i vattenbad (ställ formen i vattenfylld långpanna ex vis) i ca 75 minuter.
Låt svalna (obs. det är nästan förbjudet att inte äta en knäckemacka med ljummen leverpastej när den svalnat något).
Leverpastejen går bra att frysa i mindre bitar, blir något torrare men ändå god.
Leverpastejen har ca 5 dagars hållbarhet i kylskåp.

Låt det väl smaka!

/Ame_tyst

Inga kommentarer: