Istället för köttfärs använder vi linser, rätt kryddor och tid. Resultatet blir en vegofärs som smakar riktigt bra och med rätt konsistens till tacos, wraps eller varför inte till pasta? Exakt 13 ingredienser inkl vatten och salt. Balsamvinägerreduktionen är den enda “fina” ingrediensen och den går att ersätta med annat.
Svarta linser eller belugalinser som det heter är A och O i denna rätt. Gröna linser är viktiga för konsistensen.
Mjuka den hackade löken i olja tillsammans med salt, under lock. Låg värme och 15-20 minuter. Rör om ofta. När löken tappat vätska och fattning häller du i resten.
Rör om och sätt på ett lock. Låt koka upp och sänk värmen till sjuda-nästan-puttra.
Rör om då och då och se förvandlingen. Inget fusk med soya eller colorit behövs.
Putter putter. Smaka på linserna efter ca 40 minuter. Här är ännu de gröna linserna ljusa och lätt “tuggiga” = inte klart.
Undrar du också vilken text som hör till vilken bild? Bra, då är vi två :)
Bilden ovan: Här är vegofärsen klar. Linserna börjar gå sönder och färsen är lätt formbar och inte rinnig, precis som tacofärsen ska vara. Smaka av med salt och ev. några droppar hetta. Stäng av plattan och släng på ett lock.
Under tiden bröden värms i stekpannan/ugnen river man ost och grejar det där gröna, röda och gula som smakar gott och är hälsosamt.
Vegofärs som duger för vilken karnivor som helst!
Recept / ingredienser för 3-4 portioner:
1 st gul lök
½ dl rapsolja
1 burk tomater
1 dl vatten
1 dl belugalinser
1 dl gröna linser
2 st klyftor vitlök
1 tsk salt
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk svartpeppar, grovmalen
1 tsk paprikapulver
½ tsk kryddpeppar, malen
2 msk balsamvinägerreduktion Verlaque eller
ca 1,5 tsk ättika 12%
Ät, njut och förvånas hur gott det blev!
-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar