fredag 18 november 2011

Gästblogg & middagstips: Jacksonpotatis / loaded potato skins!

Jag har tidigare gästbloggat här om dumplings för något år sedan, men för den som inte läste om det så heter jag Paul och driver som en hobby matsajten Foodetc.se, där jag skriver om mat, recept och lite resor.
Jag twittrar även på @foodetc för den som tycker sånt är enklare att hålla redan på. Häromveckan gjorde jag Jacksonpotatis och efter att ha lagt ut bild på twitter fick jag lite frågor om vad det egentligen är och nedan finner ni något slags ansats till svar på den frågan.

JacksonpotatisBild: Jacksonpotatis, cajunrubbad fläskfilé, kryddsmör och coleslaw. 

I alla fall, förra veckan så satt jag, i relativt vanlig ordning, och tittade på Halv Åtta hos mig på fyran. Programmet gick just förra veckan ut på att fyra norrlänningar bjöd varandra på middag. En av dagarna gjorde en av dem en amerikansk grillmiddag som inte verkade alltför tokig. Det ena ledde till det andra och plötsligt var jag otroligt sugen på att äta en ordentligt amerikanskinspirerad middag själv.
Vid något tillfälle har vi gjort Jacksonpotatis, som jag trots efterforskningar faktiskt inte vet vart det kommer ifrån. Det är kort och gott ugnade bakpotatisar som när de är färdiga delas på mitten och sedan gröps ur. Den urgröpta potatisen blandas (försiktigt så det inte blir mos) med knaperstekt bacon, crème fraiche, finhackad sallads/purjo/gräslök och ost, samt toppas med mer ost och gratineras sedan tills toppingosten är tjusigt gyllenbrun.

Det närmaste jag för övrigt kommit i mina ursprungsefterforskningar är att det kan vara ett "svenskt" namn på amerikanska pubklassikern loaded potato skins, vilket verkar vara ganska precis exakt samma sak. Gott är det oavsett, om än inte nyttigt. Passar bra till det mesta grillat istället för pommes, klyftisar etc. Receptet finner ni här!

Trevlig helg!

/Paul

-

1 kommentar:

Gäst sa...

Det verkar vara samma sak som Jacket Potatoes. Googla på det så får du se. Verkar supergott!