fredag 23 december 2011

Julkaffe, julöl, rötjut, lax och Brita. Ja, och lite annat smått och framförallt gott.

Dagen innan tomtedagen. Läser du detta är du förmodligen klar med hela köret eller så struntar du mer eller mindre i julen. Bra =)
Till dig med panikbrallan i högsta hugg kommer här några tips på ät- och drickbart, presenttips eller bara bra tips.

Smått och gott 06

Apoteket: Senapen är ett måste och i år kommer den från Apoteket Älgen i Strömsund. Älgens senap är fyllig, inte så söt och med en fin syra. Julkaffe från Johan & Nyström, fina teer och kanske det mest spektakulära - ett kräksjuketest, dvs kolla enkelt om just du är immun mot vinterkräksjukan! Läs mer om testet här.

Smått och gott 20Systembolaget: Gouden Carolus Christmas Edition, läcker och dyr - 33 cl kostar 30 SEK. Du kommer krama flaskan för så gott är det. Dock kan den vara svår att få tag på, kolla lagersaldo här.

Smått och gott 04

Mer från bolaget: Körsbärsöl. Njut den som glögg, varm eller kall. Mycket speciell - älska eller inte, klockren snackis. 75 cl kostar 57 SEK och lagersaldo här.

Smått och gott 21Trött på udda och spännande öl nu? Ett glas enkelt och smakrikt rötjut är på plats då. Gato Negro passar bra till hemglöggen av den snabba varianten. Flaska 59 SEK och BiB 189 SEK.  Smått och gott 23Vatten är viktigt och gott men inte alltid så kul. Med en filterkanna smakar vattnet bättre och ska vara mer hälsosamt, kaffe och te ska bli godare också. Läs mer om Brita här.         Smått och gott 32Den digitala displayen visar när det är dags att byta filter. Kannan passar i kylskåpsdörren och har ett rejält handtag som passar trasiga händer lika bra som familjens yngre och mindre händer. Smått och gott 39 Smått och gott 40 Smått och gott 41Finlax från Ica Selection - lite mer spännande smaker som passade alldeles för bra för oss smakjägare, tur att lax är nyttigt :) 150 g i paketet ger fyra fina skivor.      Smått och gott 44Mer Ica Selection: Inte så juligt men alldeles ljuvligt. Tycker du om oliver kommer du älska dessa! Tre sorters oliver tillsammans med örter, vitlök, paprika i strimlor och kapris som verkligen sätter pricken över. Oerhört lyckat!   Smått och gott 03Nej, det blir inte pytt av köpesort under julen - men det blir mycket pytt på det som blir över från julbordet. Ta hand om maten - vägra slänga! Tärna upp och frys i platta paket, när vardagen kommer är du hjälten i köket, matrester blir fin fin bonusmat!

Smått och gott 43 
I mellandagarna äter vi svenskar massor med pizza, mer än vanligt och det låter helt galet - det är galet. Baka din pizza själv, ingredienserna står ju redan i kylskåpet - skinka och cheddar är kung på pizzan.
Är du lite lat köper du Sara Lee färdig pizzabotten (+sås) som funkar kanon för några tior eller så kör du en hardcore hempizza från grunden.
Bästa receptet på en pizzabotten hittar du här: bit.ly/Pizzadeg 

  
Orkade du läsa ända hit är du värd en pizzabit men nu är det ju jul så:

God Jul 2011

 

.

1 kommentar:

Moma sa...

God Jul på er! Ha en fin helg!