torsdag 22 december 2011

Kalvsylta - så här för man sin egen! #Gästbloggat

“Skulle aldrig stoppa köpt kalvsylta i min mun. Den måste göras själv” sa Ame_tyst här om dagen. Jag förstår precis hur Ame_tyst menar och frågar om hon vill gästblogga. Här är ett “how to” till kalvsylta:

-

Kalvsylta finns egentligen inget recept på i familjen, vi bara gör!

Koka fina kalvben med rikligt med kött på, kraftiga märgben. Själv har jag mest kokat på ungnöt, dock aldrig kalv. Smaken blir lite kraftigare av kalvköttet, mycket gott. Slå vatten på benen/köttet så det täcker, koka upp och skumma av tills det slutat skumma.

Krydda sedan med svart- och vitpeppar och salt, lägg i en morot, en lök, en bit färsk fänkål. Koka tills köttet släpper från benen lätt. Lägg gärna sen tillbaka benen och koka buljongen ytterligare en stund.

När köttet kallnat maler man det fint i köttkvarn, lägg i långsmala formar, ex vis bakformar. Slå sen på buljong även här så det täcker, vet man att buljongen stelnar bra, kan man ta lite mera buljong än kött. Låt sen stelna.
Kalvsyltan  delas upp och kan frysas i små smörpapperspaket. När man tinar fryst kalvsylta måste man sen koka upp den och låta stelna igen, annars blir den väldigt vattnig. Rör då inte för mycket i den, då blir den för sönderrörd.

/@Ame_tyst
Psst: Se också mitt recept på hemlagad leverpastej!

Inga kommentarer: