torsdag 22 december 2011

Recept: Hemmagjord glögg med hög %. #Gästbloggat

Jag har gjort glögg enligt det här receptet i flera år nu och den håller i flera år. Själva tillverkningen tar 14 dagar, men man tjänar på att göra den tidigare före jul, då smaken fördjupas vid lagring. Alkoholhalten kommer upp till närmare 20 procent.

5 liter svagdricka
2,5 kg socker
20 kryddnejlikor
en bit färsk ingefära, (lite på känn)
10 gram kardemummakärnor
500 gram russin
torkat apelsinskal från 1 apelsin, (tvätta och torka skalen, rensa ur så mkt som möjligt av det vita inne i skalet)
5 skalade råa potatisar, skivade
50 gram jäst, (utrörd i ljummen svagdricka)
1 st klarningssats (finns på Coop Forum, Ica Maxi osv)

Blanda ingredienserna och rör kraftigt 2 ggr/dag under en vecka, förvaras i en ren hink övertäckt med en duk. Låt sedan stå i 14 dagar. Sila av allt fast innehåll. Häll i en klarningssats (för vin) och låt stå enligt klarningssatsens föreskrift. Använd gärna hävert och häll upp på flaskor, för att undvika bottensatsen.

Hälsningar,

/Ame_tyst

Inga kommentarer: