tisdag 13 december 2011

“Sista förbrukningsdag” och färsk kyckling som (inte) håller i tio dagar.

En färsk kyckling har 10 dagars hållbarhet i sin förpackning, redan här borde man rynka på näsan och tycka att det är lite mysko/äckligt/tveksamt.

Hade jag inte haft två kycklingar att jämföra med hade detta aldrig hänt.

Jag började nyss stycka en fågel som är daterad till idag, dvs "Sista förbrukningsdag", inget fel på doften men när jag lägger den bredvid en annan kyckling som ska hålla ytterligare fyra dagar och som väger precis lika mycket ser jag skillnaden och tvärnitar. Fågelkroppen är 3-4 cm plattare där den ligger, slemmig, blank och köttet påminner mer om en våt brödbit.. Håglös helt enkelt.
Efter ett kort telefonsamtal med tillverkaren där jag får svaret "är du det minsta tveksam så ska du inte äta den". På ren svenska betyder detta lämna tillbaka kycklingen och få en ny. Bra fast ändå skit, middagsplanen spricker, en kyckling räcker inte plus att den har delat skärbräda, fågelsax och jag har fingrat på båda. Äckelskräcken sätter in.

Så vad har vi lärt oss av detta? Jo, håll ögonen öppna och köpa inte en fågel som passerat mer än hälften av tiden om man inte ska tillreda den samma dag.

Livsmedelsverket reder ut begreppen “Sista förbrukningsdag” och “Bäst före” här på slv.se för dig som vill veta mer.

1 kommentar:

Alma Mater sa...

Det där har jag också råkat ut för fast på dagen före "bäst före"! Jag borde lämnat tillbaks den men ... den luktade så illa att den åkte ut i komposttunnan på stört.