torsdag 12 januari 2012

Att köpa kryddor är att lura sig själv?

Det här med kryddor funderar jag ofta, ibland rent av varje dag och nu kommer det;

Att köpa kryddor på storpack tilltalar mig helt klart, prislappen per kilo kan vara allt från hälften ned till bråkdelar av vad den lilla förpackningens pris är. Fine - taget.
En gång köpte jag hel svartpeppar i en genomskinlig plastburk stor som en BiB, ett helt kilo för en knapp hundring på City Gross. Vet ni hur mycket ett kilo svartpeppar är? Jo, det räcker under ca fem år och till ALLA grannar, vänner, bekanta och halva släkten. Helt galet. Sen är frågan hur mycket detta stackars svartpeppar tappat i smak och arom på vägen, kryddor är färskvara och känsligt för både värme och ljus.

Så, kryddor i storpack är pasé, helt enkelt ett effektivt sätt att lura sig själv, sin plånbok och förmodligen samtliga smaklökar.
Påsen här ovan är ett annat mysterium, hel kryddpeppar är en "sällankrydda" i vårt kök och den här påsen är knappt tagen ur alls men ändå ser påsen nästan ut som sju svåra år. Kryddorna som inte används varje dag ligger i en stor pic-nic-korg och åker in och ut i skafferiet, röran i korgen är obeskrivlig men det funkar. Sen ska vi inte tala om alla flaskor med raps- och olivolja, alla vinägerflaskor, minst tio olika sorters salt och socker..

Nu är den stora burken med svartpeppar äntligen slut, kryddpepparpåsen snart kastad och jag har sparat runt 200 spänn på att härbärgera dessa i en himla massa år.
Bra va? ;)

_
__

Sänt från min Nokia N8

_

2 kommentarer:

Alma Mater sa...

Asgarv! Har samma lika hos mig! Det enda som går åt i storpack fort nog är vitpeppar och då snackar vi inte kilo utan bara stor påse. Sällankryddor, som kryddpeppar, häller jag i små kryddburkar eftersom jag vet att papperspåsen inte tål hantering. Jag sparar helt enkelt gamla kryddburkar och häller nya kryddor däri! Datum på burken med märkpenna är inte att förakta ;)

Kinna Jonsson sa...

Känner igen fenomenet. Hos mig huserar kryddorna i mängd. Försöker köpa hela kryddor som jag mortlar eller använder en liten kaffekvarn till när de ska användas.
Ett sätt att använda kryddor är att leta upp de mest kryddintensiva rätterna man kan hitta typ asiatisk/indisk mat. Eller göra grytor och hitta på nya kryddningblandningar till dem. Alla små burkar med allehanda skvättar och rester funkar också finemang i grytor.