lördag 28 januari 2012

Summering av Årets Kock + film (min egen) från prisutdelningen. #Åretskock

Årets Kock 2012 är Klas Lindberg och så här gick det till den magiska kvällen på Stockholm Waterfront när Klas Lindberg och Daniel Engellau tilldelades medaljerna av H.K.H. Prins Carl Philip, Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och generalen för Årets Kock, Hanna Halpern.

 Juryns motivering:
“Vinnaren har i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat tre vällagade, eleganta och attraktiva rätter!”

Klas Lindberg Årets Kock 2012 hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta.I finalen fick de sex finalisterna fem och en halv timme på sig att inför publik lösa två tävlingsuppgifter. Den första uppgiften var att utifrån en bestämd råvara, hel svensk biffrad med ben från Gotland, skapa en varmrätt, som finalisterna fått förbereda och träna på. Klas Lindberg Årets Kock 2012 sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran.

Den andra uppgiften var att från en råvarukorgen som var hemlig fram tills kvällen innan laga en varm förrätt och en kall förrätt.

Detta var första gången någonsin som finalister i Årets Kock fick laga två rätter av råvarukorgen, istället för som tidigare år endast en huvudrätt.

 

Klas Lindberg lagade i första uppgiften hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta och i andra uppgiften ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja samt sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran.

Klas Lindberg Årets Kock 2012 ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja.Klas Lindberg är 30 år gammal och driver Klas Lindberg Mat & Vin och kammade hem VM-silvret med Kocklandslaget 2010.

Silvermedaljen gick till Daniel Engellau, Lux Stockholm, Stockholm och bronset till Albin Wessman, Adam & Albin matstudio också i Stockholm.
På delad fjärdeplats kom Leo Frodell, Fredrik Lagberg och Daniel Räms.
Bilder på samtliga deltagare tagna kvällen före hittar du här.

Här följer blandade “actionbilder” från när vinnaren tillbringade sina nästan sex timmar i köket:

Årets Kock 2012 25012012323

Tidig förmiddag, inget stök och lagom stress.

Årets Kock 2012 25012012346

Avsmakning av sås och märgsmör.

Årets Kock 2012 IMGP1171

Specialbeställda Moraknivar - det är detaljerna som gör det där extra!

Årets Kock 2012 25012012338

Eftermiddag, nu kryllar det av folk. Jag vilar benen.

Årets Kock 2012 IMGP1202

Peppsnack. Massor med pepp. Köksnissen lugn som en filbunke.

Årets Kock 2012 IMGP1212

Byggare Bob i full rulle med små små gröna blad..

Årets Kock 2012 IMGP120414 tallrikar, 14 utstickare och 14 stekspadar gick det åt till biffen.

Årets Kock 2012 IMGP1209Tre min kvar och det ser ut som Klas ska spruta krassekräm på publiken.. ;)

Årets Kock 2012 IMGP1211Samtidigt får biffen den sista knuffen på hällen. 

Årets Kock 2012 IMGP1213

Domarna övervakar - köksnissen får bara plocka undan och städa.

Årets Kock 2012 IMGP1222Här slår klockan hundra och finliret med såsen drar ut på varje sekund! Årets Kock 2012 25012012343Stefano Catenacci & Mathias Dahlgren hade en kul dag på jobbet.

Årets Kock 2012 IMGP1287

Prinsen, Årets Kock och ministern.

Årets Kock 2012 IMGP1284   Vinnarbilden.

--

Foto: Magnus Skoglöf för Föreningen Årets Kock (tallrikarna).
Övriga bilder: © Spisat.se

1 kommentar: