Årets Kock 2012 är Klas Lindberg och så här gick det till den magiska kvällen på Stockholm Waterfront när Klas Lindberg och Daniel Engellau tilldelades medaljerna av H.K.H. Prins Carl Philip, Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och generalen för Årets Kock, Hanna Halpern.
Juryns motivering:
“Vinnaren har i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat tre vällagade, eleganta och attraktiva rätter!”
I finalen fick de sex finalisterna fem och en halv timme på sig att inför publik lösa två tävlingsuppgifter. Den första uppgiften var att utifrån en bestämd råvara, hel svensk biffrad med ben från Gotland, skapa en varmrätt, som finalisterna fått förbereda och träna på.
Den andra uppgiften var att från en råvarukorgen som var hemlig fram tills kvällen innan laga en varm förrätt och en kall förrätt.
Detta var första gången någonsin som finalister i Årets Kock fick laga två rätter av råvarukorgen, istället för som tidigare år endast en huvudrätt.
Klas Lindberg lagade i första uppgiften hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta och i andra uppgiften ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja samt sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran.
Klas Lindberg är 30 år gammal och driver Klas Lindberg Mat & Vin och kammade hem VM-silvret med Kocklandslaget 2010.
Silvermedaljen gick till Daniel Engellau, Lux Stockholm, Stockholm och bronset till Albin Wessman, Adam & Albin matstudio också i Stockholm.
På delad fjärdeplats kom Leo Frodell, Fredrik Lagberg och Daniel Räms.
Bilder på samtliga deltagare tagna kvällen före hittar du här.
Här följer blandade “actionbilder” från när vinnaren tillbringade sina nästan sex timmar i köket:
Tidig förmiddag, inget stök och lagom stress.
Avsmakning av sås och märgsmör.
Specialbeställda Moraknivar - det är detaljerna som gör det där extra!
Eftermiddag, nu kryllar det av folk. Jag vilar benen.
Peppsnack. Massor med pepp. Köksnissen lugn som en filbunke.
Byggare Bob i full rulle med små små gröna blad..
14 tallrikar, 14 utstickare och 14 stekspadar gick det åt till biffen.
Tre min kvar och det ser ut som Klas ska spruta krassekräm på publiken.. ;)
Samtidigt får biffen den sista knuffen på hällen.
Domarna övervakar - köksnissen får bara plocka undan och städa.
Här slår klockan hundra och finliret med såsen drar ut på varje sekund!
Stefano Catenacci & Mathias Dahlgren hade en kul dag på jobbet.
Prinsen, Årets Kock och ministern.
--
Foto: Magnus Skoglöf för Föreningen Årets Kock (tallrikarna).
Övriga bilder: © Spisat.se
1 kommentar:
Tummen upp Kari!
Skicka en kommentar