torsdag 29 mars 2012

Recept: Falafel med Landley-touch. #Gästbloggat av @MadLandley

Recept: Falafel & myntayoghurt.
Gästblogg och underbar berättelse: Landleys Kök

Falafel på rad Jag ska vara ärlig, jag är kass på att laga falafel. Första gången jag lagade det var för länge sedan. Jag hade precis fått kokboken "Mat för gudar" efter att ha gjort ett besök på restaurangen Beirut Café, och skulle ha gäster över på libanesisk plockmiddag. Receptet i boken lovade att det inte var särskilt svårt, så efter att ha fixat alla de smårätterna vi skulle bjuda på, så var det dags att fritera dessa magiska små kikärtsbollar. Kastrullen med olja stod och puttrade på spisen och bollarna åkte i. Ana min fasa när allt innehåll (som troligtvis var alldeles för varmt) började bubbla över och rinna ut över hela spisen. Det slutade med att hela vår stackars spis var täckt av ett kletigt kikärtsklegg som tog lång tid att torka upp. Den gången blev det ingen falafel.

Andra gången hade jag gett mig sjutton på att jag skulle fixa det här. Efter att ha spanat in ett recept på ICA som innehöll bland annat både mjöl och ägg (vilket originalet inte innehåller) tänkte jag att det borde vara omöjligt att misslyckas. Sagt och gjort rörde jag ihop alla ingredienser, formade små bollar och hettade sedan upp en stekpanna. I med falaflarna och… till min fasa (igen) såg jag hur de runda, fina falaflarna sjönk ihop till trötta små pölar. Efter ett tappert försök att skopa ihop innehållet med en stekspade kände jag att det var dags att kasta in handduken...

Trots det är jag inte den som ger upp i första taget. Att laga falafel är inte precis hjärnkirurgi, men hur kunde jag misslyckas varje gång? Till sist bestämde jag mig för att prova samma recept igen, men på inrådan ifrån en vän bestämde jag mig för att tillaga dessa i ugn. Inget kunde få tuppjuck i oljegrytan, och jag behövde heller inte röra om - perfekt! Nu tror ni säkert att historien slutar med hur jag sitter med ett nöjt flin och mumsar på mina perfekta falaflar? Nä då, resultatet blev kruttorra bollar som knappt gick att tugga. Great...

Falafel i form Men av erfarenheter blir man vis och efter ett besök på en vegetarisk matmässa i Danmark kände jag mig sporrad igen. Jag skulle ge falafeln en sista chans. Det kändes ju larvigt att kunna fixa ihop alla möjliga spexiga måltider, men alltid tvingas handla falafel bara för att man inte kunde laga det. Den här gången bestämde jag mig för att ge falaflarna en Landley-touch. Den som följer min blogg vet att det mesta jag lagar är med en twist. Alltså fick dessa falaflar hamna i muffinsformar. Det brukar heta tredje gången gillt, men fjärde gången fick jag äntligen till det.

Jag har fortfarande inte gett upp hoppet om att en dag kunna fixa den perfekta falafeln, men till dess delar jag här med mig av ett idiotsäkert recept på lite annorlunda falafel. Servera förslagsvis med myntayoghurten till så börjar du prata flytande libanesiska snabbare än du kan tro.

Falafel med myntayoghurt

Falafel i muffinsform (8 st):

1 burk kikärtor
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
2 ägg
3 msk mjöl
1 msk vetegroddar
Salt, peppar, spiskummin, koriander
Sesamfrö

1. Skölj kikärtorna och häll ner i en mixerskål tillsammans med alla ingredienser utom sesamfröna. Mixa till en jämn smet.

2. Smöra en teflonform för muffins och klicka i kikärtsröran. Sprinkla lite sesamfrön på toppen av varje. Ställ in i 220° i ca 20-25 minuter.

Tag ut ur formen och lossa försiktigt varje falafel. Servera med myntayoghurt.

Myntayoghurt:

2 dl matlagningsyoghurt
1 kruka färsk mynta
0,5 tsk äppelcidervinäger
Salt, peppar

1. Repa bladen ifrån myntan och hacka dem.

2. Rör ihop med vinäger, matlagningsyoghurt och kryddor. Låt gärna stå någon timme i kylen innan servering.

 

Smaklig spis!

/Madeleine Landley, Landleys Kök
ps. Följ mig på Twitter också!

 

-

4 kommentarer:

Kim Stjerna sa...

Ska testas! Har gjort falafel en gång. De blev torrare än torrast. Som att ta en näve sand och stoppa i munnen. Detta var (minst) tio år sedan. Time for a re-match!

Madeleine Landley sa...

För att undvika att de blir för torra, ha dem inne lite kortare tid och kolla av dem vartefter. Alla ugnar beter sig lite olika.

(Tycker du att de blir för torra kan man också öka mängden ägg och minska lite på mjölet). Jag hoppas att du inte blir besviken :) 

Miss Alicia sa...

Hej!
Ta jättegärna en titt på nätbutiken missalicia.se, där hittar du spännande brittiska märken!
Vänliga Hälsningar,Miss Alicia

Ann-Christin sa...

Mina falafel håller aldrig ihop så det här var ett bra tips!