När man gör i ordning en hel lax eller laxsida blir det en hel del gottebitar över. De riktigt feta bitarna blir till fiskbuljong och putsbitarna en hel middag, tex en enkel och snabb soppa.
Recept för två personer: Nudelsoppa med lax.
Ca 100 g “laxrens” utan skinn
5 dl vatten
5 cm purjolök, grovt hackad
1 tsk ingefära, torkad
1 krm vitpeppar
1 msk citronsaft
½ msk persilja, torkad
Fiskfond eller fiskbuljong efter smak
1 tsk svart quinoa (mest för utseendet men ger också ett gott krisp)
2 st knyten glasnudlar
Ca 250 g lax i tärningar (putsbitar)
1 tsk hackad chili
Gör så här:
- Koka upp vatten, lägg i laxrens, purjo, citronsaft och kryddor. Låt småkoka i ca 10 minuter.
- Sila buljongen och smaka av med fiskfond och ev. salt.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt gå på svag värme under lock med quinoa.
- Laga nudlarna enligt instruktionerna. Häll av.
- Lägg i laxtärningarna i buljongen och ta av kastrullen från värmen.
- Kasta över chili och servera omedelbart ur varma skålar.
Laxbitarna behöver inte mer än 60-90 sekunder i den varma buljongen och skall absolut inte koka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar