onsdag 29 augusti 2012

Recept: Het linsgryta med kassler och rostad vitlök.

Det här är mat som bara händer och receptet är på inget sätt speciellt eller annat. Resultatet blev starkt, fylligt och riktigt gott - alltså värt att skriva ned till framtida behov för oss själva. Matblogg istället för post-it, det är ju det den här bloggen ursprungligen var tänkt till. Let’s åk:

Linsgryta

Recept för tre fyra munnar och måtten är på en höft:

1 st gul lök, grovt hackad
1 st morot, hackad i ca 1x1 cm
2 st röd paprika, grovt hackad
1½ dl gröna linser, blötlagda
2 dl vatten
150 g kassler, strimlad & delad
8 st små champinjoner, delade
1 burk hela tomater, kvartade
2 dl persilja, hackad
5 klyftor vitlök, delade på längden
1 msk Neptuns Dröm*
1 msk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk chilipulver
2 krm torkad ingefära
Lite salt
Lite smör att steka i
Lite olja till grytan
Ca 45 minuter tid

Gör så här:

Oljad gryta på medelvärme, i med lök, morot och paprika. Rör om och sätt på locket, låt gå i ca 10 minuter. Under tiden fräser du kasslern och champinjonerna i lite smör, tillsätt kryddorna mot slutet så dessa kommer igång, häll sedan detta i grytan.
Torka ur pannan med papper och rosta vitlöken lätt och lägg i grytan tillsammans med linserna, lite salt och två deciliter kokande vatten. Ställ inte undan stekpanna riktigt ännu för nu skall tomaterna reduceras något innan de hamnar i grytan.
Rör om och låt gå uppåt en halvtimme eller tills linserna är lagom mjuka. Smaka av med salt och ev. mer hetta i form av en flytande smakkamrat, tex Frank’s RedHot. Ett par minuter innan servering åker den hackade persiljan i grytan.

Önskar du göra grytan helt vegetarisk? Skippa smöret och kasslern, ta lite mer linser och ett gäng champinjoner till.

* Neptuns Dröm är en härlig kryddblandning från tyska Herbaria som egentligen är tänkt för fisk.. Men som vanligt hittar vi annat gott som den passar till också :)

Inga kommentarer: