Njurtapp. Låter inget vidare va? Googlar man så hittar man njurtappen under andra namn som onglet, hanger steak, butcher’s steak och säkert fler namn där till. Nåja, nog om det.
Så här ser biten ut oputsad och vikten är dryga ett kilo.
Enklast är att putsa bort hinnan som löper längs med köttet, den ljusa långa i mitten, för att sedan dela de två delarna (som liknar två filéer) och använda köttet. Fiberstrukturen är lätt att se och dela köttet tvärs över dessa.
Här använder jag grovmalen svartpeppar som jag maler på en skärbräda och rullar köttet i och låter köttet ligga så ett par timmar. Saltar gör man efteråt så köttet behåller sin saftighet.
Dra igång en gammal hederlig järnpanna med lite smör och rapsolja på hög värme och vänd köttbitarna mot alla håll, ca 45 sekunder i mitt fall. Nu är köttet brynt vackert och får gå klart i ugnen på en plåt i 100 grader till innertempen visar 50-60 grader.
Under tiden blir stekskyn till en god sås med lite grädde som får koka in. Servera med det du gillar och njut av ett fantastiskt kött!
Läs mer om njurtapp hos Scan Foodservice.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar