lördag 9 februari 2013

Gör egen ost till påsk – börja leta bonde nu!

Med en mormor född i Västerbotten med 16 syskon, en farmor från krösamosets och ostkakans Småland, och en mamma som fött en hel familj med hemlagat, så blir mat väldigt viktigt. För mormor, uppvuxen i en liten stuga på fjället med alla sina syskon, var det en fråga om överlevnad att kunna ta vara på allt naturen bjuder och farmor tyckte helt enkelt om att laga mat. Hemost deladDen här gången ska det handla om en småländsk familjetradition, nämligen att göra hemost. Och då måste du känna en bonde eftersom det behövs opastöriserad mjölk som inte får säljas i mataffärerna.
När du hittat din bonde, köp 10 liter mjölk. Åk sen till apoteket och köp ostlöpe. Sen gör du så här:

- värm mjölken till ca 37 grader
- tillsätt 1-2 msk löpe ( se flaskan)
- låt stå ca 30 min, då ska mjölken ha stelnat (löpnat)
- tag en slev och skär ett kryss i ostmassan ända ner i botten på kärlet
- låt stå ytterligare 30 min, vätskan (vasslan) skiljer sig nu från ostmassan
- skär ostmassan igen, nu kan du ösa bort vassla som kan sparas till brödbak
- fortsätt röra i ostmassan och ös bort vassla. Ostmassan eller plockan som den också kallas ska bilda fasta kesoliknande klumpar.
- klä en ostform med en tunn och våt kökshandduk.
- tag upp plocka med ett durkslag och låt den rinna av innan du lägger den i ostformen.
- smula sönder plockan med fingrarna.
- lägg över handduken och pressa ur vassle
- luckra upp ytan på plockan och salta lite innan du gör ett nytt upptag av plocka.
- fortsätt på detta viset tills formen är full. Då lägger du en våt handduk över osten , vänder den och saltar. Placera den åter i formen. Osten är klar.

Hemost i handdukSen måste du ”byta på den” tre gånger per dag, dvs. byta till en torr handduk. När den fått en torr yta behöver den inte ligga i formen. Vi brukar lagra den minst en månad, men det beror så klart på hur stark du vill ha den. Lycka till!Hemost på brödOm Anna: Agronom, journalist och kommunikationsstrateg som jobbar för Lantbrukarnas Riksförbund, bland annat med Årets Kock. Lat matlagare som mest anstränger mig när jag får gäster. Anna Blomberg - Hemost

Foto: Isabel Hygstedt
Övriga bilder: Anna Blomberg

2 kommentarer:

Helena, TransforMAT sa...

Hej Anna, vill göra det enklare för den som inte hittar en bonde att handla ifrån och det är att blanda i 1-2% färsk fil i köpemjölken (ohomogeniserad bör den dock vara). Se fler recept på ost och ystning under "Snabba svar" på vår hjälpsida för matföretagare www.transformatkrinova.se.

Ha det gott,
Helena Ullmark, affärsutvecklare för 850 små matföretag i Skåne på TransforMAT, Krinova Incubator & Science Park

Anna sa...

Tack för jättebra tips! Det enda man inte får med filen är det trevliga i att besöka en bonde... :-).

Hälsningar
Anna