onsdag 13 februari 2013

Iskallt och spännande - Picard öppnar sin första butik i Sverige.

Det händer inte varje dag att en ny butikskedja etablerar sig i Sverige, nu öppnar franska Picard sin första butik i Stockholm och ytterligare en nästa vecka.

Picard entrePicard har 900 butiker i Frankrike, Belgien och Italien. Tre år i rad har Picard blivit utsedda till Frankrikes mest uppskattade matbutik.

Picard grönsakerRena råvaror, färdiga rätter och det där som ligger mitt i mellan, totalt erbjuder Picard över 700 frysta produkter, bland annat drygt 100 olika fisk- och skaldjursrätter och 200 grönsaksprodukter.

Picard butiksmiljö 1Butiksmiljön är något vi aldrig sett i Sverige förut, minimalistiskt och rent. Väggarna i vanliga butiker dignar av varor och budskap - det gör det inte här. Jo, det känns ovant. 

Picard butiksmiljö 2Mycket frysmat kräver många frysar, i butiken på Karlavägen 50 i Stockholm räknar jag till runt 50(!) frysar.

Picard aptitretare 1Att gå runt bland alla produkter är halva nöjet, för en matintresserad är Picard en liten guldgruva.

Picard aptitretare 2Till exempel här, småplock och snittar i flera olika smaker och former. Genialiskt, en genväg till festen och ett hot mot de traditionella snacksen som chips och ostbågar.

Picard aptitretare 3Vi har provsmakat och fascineras över hur bra de färdigbyggda godsakena smakar och hur de ser ut. Man kan inte ana att det är djupfryst. 

Picard bakat 1Här hittar vi så klart pain riche i fler versioner, croissants och annat bröd. Bra att Hatting mfl får lite konkurrens!

Picard bär 1Jodå, visst finns det produkter som vi känner igen. 

Picard färdigmat 1

Här samsas svenska klassiker med franska nykomlingar. Snabbmat i mikroformat.

Picard färdigmat 2Här hittar vi fler snabba middagar för rimliga pengar. Dessa måste vi provsmaka snart.

Picard glass 1Glass i stora lass, nja inte riktigt men ändå tillräckligt för att vara en fara för midjemåttet. För visst vill vi smaka alla?

Picard glass 2

Genom hela butiken och flera gånger under presentationen av Picard Sveriges VD blir vi påminda om att det är rena smaker och inga fulingar som gömmer sig i maten. Det gillar vi!

Picard information 1

Picard information 2Ett annat exempel är kycklingfiléerna Picard säljer som är helt utan sk. sprutad lake. Dessa vill vi smaka och jämföra snarast med dito svenska som kan innehålla relativt mycket vatten och salt (kanske annat också?).

Picard information 3

Picard lättlagat 1Mer lättlagat som inte kräver några direkta stordåd i köket. Att det finns pizza i Frankrike är självklart och den dagen Picard lanserar i Norge får fransmännen se på ett pizzasuget folk ;)

Picard lättlagat 2

Picard lättlagat 3Guacamole med 98% avokado, 250 gram för 35 SEK måste väl vara ett fynd? Den måste också testas snart. Picard har två sorter, en standard och en hot. Bra där!

Picard råvara 1Mängden djupfrysta råvaror som man “borde” ha hemma blir lät stor. Tänk att helt enkelt kunna ta ut en näve av det eller det här när man lagar mat? Det är ju just det där små resurserna som ofta sätter pricken över en maträtt.

Picard råvara 2Purjolök är en favorit, själva har vi skurit och fryst i zip-påsar och använder det i princip dagligen i matlagningen. Picard tar 26 SEK kilot för purjolöken och det är bra pris i de flesta säsonger om man jämför med färsk.

Summering: Det finns plats för Picard i Sverige, vi behöver lite nytänk i butiksväg och mer inspiration i våra kök. Prismässigt ligger många produkter riktigt bra och det är givetvis ett fint vapen i en nyetablering och med 900 butiker i ryggen blir det enorma volymer som gör sitt. I rekryteringsprocessen av personal har man inte letat efter vem som helst utan sökt personer med ett genuint matintresse - bara en sån sak är pricken över, vi kunder kan få bra svar och bolla matfrågor.

Välkommen till Sverige Picard!

10 kommentarer:

Jag skaffade mig en PT sa...

Ser fram emot frysta skaldjur som musslor mm.

Lena sa...

Det händer titt som tätt att jag önska jag bodde närmare Stora Stygga Staden! Nu är en sådan gång!

Anne sa...

Superspännande, jag ska försöka ta mig dit snart :-)

Lena sa...

Angående guacamolen så har Rydbergs en färsk helt utan skit i. Alltså utan askorbinsyra eller nånting.

Kockandreas sa...

Jag har vid flera tillfällen besökt deras butiker i Frankrike och har bara gott att säga.
Barnfamiljer kan tjäna på både pengasidan och få bättre mat utan att behöva slänga överblivet. Ensamhushåll som vi har rekord på i Sverige är en annan grupp tillsammans med pensionärerna som också gynnas av den här typen av butik.
Den enda 'nackdelen' är att smör, grädde mm måste handlas någon annanstans.

Matias Zakrisson sa...

Bra blogginlägg! Kul å läsa. Nu kommer väl Picard bara bli ett storstads fenomen, här uppe i Umeå lär de säkerligen inte öppna. Tyvärr, måste besökas vid nästa Sthlms besök!

Även jag intresserad av skaldjuren och pizzorna såg fräscha ut :-D

Anonym sa...

Fast det på bilden är inte pizza.

Jonas sa...

Fast det är inte pizza. En slags paj som är väldigt goda.

Anonym sa...

Hej Matias!
e planerar öppna 50 butiker i Sverige, så Umeå är då inte långt borta! Fast Guacamole med xantangummi var väl kanske bottennnappet får vi hoppas - även om ascorbinsyra och xantangummi finns naturligt i växtriket och alltså inte är tillsatser ur Livsmedelsverkets tolkning;)

Anonym sa...

Men...palmolja??