torsdag 28 februari 2013

Långtest: Microplane Elite - ett genomtänkt rivjärn från USA

Ett bra rivjärn eller två är lika viktigt i köket som en bra kökskniv, det skall vara vasst och skönt att hålla i. Vi provar sedan några veckor det senaste rivjärnet från amerikanska Microplane som heter Elite.

Microplane Elite 2

Det här är den grövsta modellen, “Extra Coarse”, och är ett sk. 1-vägsrivjärn, dvs att den river i en riktning. Rivjärnet finns i flera olika grovlekar ända ner till finfin som är rätt för små hårda livsmedel, tex nötter och parmesan.

Microplane Elite 1

Det tjocka handtaget har en gummerad undersida och gummeringen går runt hela rivjärnet för att minimera olyckor med våta händer, framkanten ligger stadigt direkt mot en skärbräda eller tallrik för att göra det säkert. Till rivjärnet följer det med ett vändbart bladskydd i genomskinlig plast som också går att montera på rivjärnets undersida som då blir en uppsamlare med måttskala. Smart med uppsamlaren, den både sparar disk och gör det enkelt att få rivet exakt där det skall vara på tallriken.


Sammanfattning: Kasta din gamla fyrkantiga rivpryamid som egentligen bara duger för morötter och köp riktiga grejer. Rivjärnen Microplane finns i flera versioner för hem och mer professionellt bruk och i flera prislägen, alla rivjärnen har samma fina stål och skärpa.
Det är enkelt att älska och betygsätta en sån här produkt - skärpa och handhavande med praktisk design tillsammans med den fiffiga uppsamlaren / bladskyddet ger självklart högsta betyg.

Inga kommentarer: