onsdag 6 mars 2013

Bönburgare på Adzukibönor

Bönburgare. Smaka på det. Många rynkar näsan och andra är nyfikna. Jag är nyfiken och gillar tanken med bönor och andra baljväxter i vardagsmaten. Ännu en gång försöker jag “uppfinna” den perfekta hemburgaren med någon slags bönor som bas. Om den här är perfekt vet jag inte men jag har definitivt hittat en god böna att laborera vidare med.

AdzukibönorAdzukibönan är en liten böna med nötig och mild smak, inte lika mjölig som många andra. Blötlägg över natten (byt vatten 1-2 gånger om du kan) och koka ca 25 minuter utan salt. Låt svalna och kyl bönorna ordentligt.
Idag blev det hemburgare med surkål och majonnäs till lunch och gott blev det!

Bönburgare

Nu till bönburgaren och ett helt ovetenskapligt recept:

4 dl färdiga Adzukibönor
1 st gul lök
1 st ägg*
2 msk schalottenlöksfond (Bong)
2 msk majsmjöl, jag använde PAN som är ett vitt majsmjöl
Salt
Svartpeppar
Spiskummin
Paprikapulver
Rapsolja att steka i

Mixa bönor och lök lite halvslarvigt, vänd i ägg, fond och majsmjöl. Nu har du en rätt kladdig smet som är redo att kryddas med det du tycker om. Värm upp en stekpanna med en redig mängd rapsolja och forma en liten hamburgare som inte är tjockare än 10-12 mm för att provsteka. Håller den ihop nu är du på rätt väg, grattis! Smaka och krydda lite till, det behövs rätt mycket salt innan man är i mål.

En annan variant på samma smet är bollar som innan stekning rullas i PAN och steks i olja. Resultatet blir krispiga “köttbullar” som påminner om falafel till utseendet, goda till både pasta med tomatsås och som en matig ingrediens i en sallad. Barnen tyckte mycket om dessa och det är ett bra betyg :)

Adzukibönor och PAN majsmjöl hittar du i sortimentet hos Sevan.

* Ägg. Vad kan man använda istället ägg för att binda smeten? Tipsa gärna som en kommentar!

8 kommentarer:

Hubbe sa...

Ströbröd är ett toppen bindmedel i bönburgare Hubbe gröna kassen hubbe@gronakassen.se

Anonym sa...

Ströbröd är ett toppen bindmedel i bönburgare Hubbe gröna kassen hubbe@gronakassen.se

Rasmus sa...

Låter gott! Vetemjöl eller ströbröd är bra bindemedel. Vätskan från blötlagda och silade linfrön funkar i vissa rätter.

Åsa sa...

Finns "fuskägg" (pulver) i paket men annars maizena eller som de ovan föreslår; ströbröd.

aino sa...

kikärtsmjöl blandat med lite vatten blandas med bönorna, eller vad man nu göra biffarna av, får gotta sig en kvart eller så. jag kör med detta till alla slags grönsaksbiffar, bönbiffar och det funkar bra. man kan ta sojamjöl eller annat mjöl också.
aino

Jonas Fransson sa...

Potatismjöl och majsmjöl är utmärkta bindemedel i burgare och andra bönbaserade bollar/burgare som skall stekas eller friteras. Det blir dessutom glutenfritt, om man har problem med sånt.

Unknown sa...

Chiafrön! 1 msk chiafrön blandas m 3 msk vatten, vila i tio minuter och vips, har du ett veganägg att baka och blanda med!!

Gitte Liljekvist sa...

I biffar brukar jag ta en kokt potatis som bindemedel istället för ägg. Funkar alltid!