söndag 17 mars 2013

Soppa på en spik och knäckebröd med surdeg

Helg. Lunchkris. Vad ska vi äta?
Att inte ha en påse med pytt i panna i frysen den där dagen när man faktiskt hinner göra väldigt mycket och alldeles för sent kommer på att lunch-vore-nog-bra-innan-klockan-blir-för-mycket..

Recept för tre fyra portioner:

2 msk rapsolja att fräsa i
1 st gul lök
1 st vitlökskyfta
1 st morot storlek xl
1 dl röda linser (ger en fyllig soppa, hoppa inte över)
½ msk torkade örter, gärna “provensalska” smaker
4 dl vatten från vattenkokaren
1 burk krossade tomater (eller 4-5 färska, skalade och hackade)
2-3 msk grönsaksfond eller kycklingfond
Ev. Tabasco, D’Elidas eller liknande het chilisås.
½-1 dl vispgrädde att runda av med på slutet

Hacka löken grovt och skiva morot tunt med tex mandolin (2 mm) och låt detta fräsa i oljan på medelhög värme utan att det tar färg tills löken är mjuk och morötterna kroknat något.
Peta i vitlöken och rör om, i med linser, örter och kokande vatten, låt nu koka ca 10-15 minuter till linserna är lagom mjuka.
Rör i tomaterna, koka upp igen och smaka av med fond plus ev. lite heta droppar.
Stäng av plattan och dra kastrullen åt sidan och mixa soppan slät.
Rör ned grädden och smaka av igen.
Servera med ett rejält knäckebröd med ost.

 Leksands surdeg mörkt och mustigt.

Inga kommentarer: