Forskare från New Hampton Republic University har av en slump upptäckt att kylskåpsmagneter gör maten nyttigare i vanliga kylskåp.
Förklaringen är den plasma som är joniserad mellan gasövergångarna mellan de olika aggregationstillstånden som tar upp och avger betydliga mängder sk. magnetozon som bildas av den relativt svaga magnetism som når genom kylskåpsdörren mot kylmediat R600a isobutan CFC (klor-flour-karboner) på baksidan av kylskåpet som är det ämne som ger kylan.
I en klinisk studie som forskargruppen genomfört i två studentkorridorer där studenterna i den ena korridoren haft tre till fem kylskåpmagneter monterade visar att studieresultaten är upp till 20% bättre än motsvarande grupp utan kylskåpsmagneter. Vidare visar forskarna på att livsmedel som utsatts magnetozonet också förbättrar rörelserna i mag- och tarmkanalen hos kontrollgruppen.
Jack McMullen som är talesperson för forskarlaget säger att detta är kanske den största upptäckt sedan själva kylskåpet uppfanns. Hittills är det relativt vanlig mat och dryck som visat sig bli nyttigare, tex färdigrätter, smörgåsar, ost, smör och öppnade konserver. Att studenterna ofta har ansenliga mängder öl och andra alkoholhaltiga drycker i kylskåpen är inte populärt av ledningen för universitet säger Jack, men nu håller både lärare och rektorer ändra sin åsikt.
I ett kommande nummer av den ansedda tidskriften The New England Journal of Medicine spekuleras det i att upptäckten med magnetozonet kommer “sopa banan” bland konkurrenterna till Nobelpriset i medicin 2013. Stamcellsforskarna John B. Gurdon och Shinya Yamanaka som fick Nobelpriset 2012 säger i en telefonintervju till tidningen att det är slumpen är forskarens bäste vän och att upptäckten av magnetozonet är fantastisk. John B. Gurdon uppger själv att fredagsölen smakar bättre efter att han satt upp barnbarnens egenhändigt gjorda kylskåpsmagneter.
Gerhard Stålnacke som är VD för Svenska Bokhandlarföreningen räknar med ett uppsving för kylskåpspoesi och andra kylskåpsmagneter, det här låter fantastiskt och är precis vad vi i branschen behöver nu efter bokrean.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar