onsdag 3 april 2013

Studiebesök hos Coca-Cola i Jordbro med smakseminarium och provsmakning av nya Fanta

Nya Fanta finns ute i butik nu - har du hunnit smaka?

Jag har varit på smakseminarium hos Coca-Cola i Jordbro och självklart fått smaka nya Fanta, detta gjordes i ett blindtest och självklart gissade jag på den gamla som den nya.. Jaja, hur som helst kommer här några bilder från en mycket rolig och spännande dag.

1 Fanta Xperience at Coca-Cola Sverige

På fabriksområdet finns ett Coca-Cola Xperience Center som både barn och vuxna kan besöka. Här får vi (ett gäng bloggare och journalister) en trevlig lunch och kort information om den nya drycken.

2 Fanta Xperience at Coca-Cola Sverige

Jens Linder som är en av Sveriges största smakprofiler gav oss en rundtur i smakernas värld. Otroligt inspirerande och intressant om hur smaker fungerar och hur vi människor upplever olika smaker i olika delar av världen. Onördigt och rakt på sak, det här skulle jag gärna lyssnat på hela eftermiddagen :)

3 Jens Linder - Fanta Xperience at Coca-Cola Sverige

Sedan var det dags för ett rejält smaktest. Sött, beskt, salt, surt, umami och neutralt skulle prickas in. Hur det gick? Jo, bara en av oss lyckades pricka in alla smaker inklusive den nya smaken på Fanta (och det var inte jag..). Surt. Jaja ;)

4 Fanta Xperience at Coca-Cola Sverige

Sedan var det dags för rundvandring på fabriken. Här ser vi hur PET-flaskorna ser ut innan och efter. De små rören värms och blåses upp innan dryckerna fylls på i ett rasande tempo.

5 Fanta Xperience at Coca-Cola Sverige

Vi får gå runt fabriken och se allt från ett fågelperspektiv med en guide som berättar och svarar på alla frågor. Självklar frågade jag frågan som ALLA undrar: Om man jobbar här får man då dricka hur mycket läsk, vatten och juice som helst på arbetstid? Svaret är ja!

6 Fanta Xperience at Coca-Cola Sverige

Att besöka en fabrik av det här slaget skulle alla behöva göra. Att få en inblick i den här anläggningen väcker många intressanta frågor. Ja, hakan hänger ner av “Wow” hit och “Ahaa” dit under rundturen.

7 Fanta Xperience at Coca-Cola Sverige

Från fabriken i Jordbro går det varje dag en miljon liter färdiga drycker. Wow! Dryckerna distribueras med tåg i möjligaste mån då det finns järnvägsspår på området. Bra!

8 Fanta Xperience at Coca-Cola Sverige

36000 flaskor i timmen bara från det här bandet och det 24 timmar per dygn, 25 burkar Coca-Cola i sekunden från en annan maskin.. Vilken logistik - vilken enorm fabrik!

Coca-Cola Xperience Center är väl värt ett besök, läs mer om det här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nice att få en rundvandring, jag har alltid undrat hur det ser ut därinne :) Men är det den nya Fantan som är så väldigt illgul? Såg en flaska i kassakön på matbutiken häromveckan och reagerade på färgen, det var en väldigt färgstark dricka, helt oväntat gul!

Med vänlig hälsning PollyÅsa

Xtian sa...

Kul att se. Var där för några år sen och fick se samma sak. Mycket intressant och kul. Deras Experience center är jkättekul!