onsdag 15 maj 2013

Klassisk kålpudding i ny form

Sök på orden “kålpudding recept” och du får fram massor med recept. Kålpudding är enkelt och lika klassiskt men också en maträtt som går att variera mycket. Så varför inte testa att göra en annorlunda variant? Vem kan tacka nej till en tallrik med husmanskost som denna?

Kålpudding special

Recept för fyra kanske fem personer:

250 g vitkål
250 g gul lök
1 tsk salt
1½ msk mörk sirap

Drygt 1 dl ströbröd eller motsvarande
Grovmalen svartpeppar
0,75 dl vispgrädde
0,75 dl mjölk
250 g nötfärs
250 g fläskfärs
(eller 500 g fet blandfärs)

Vatten
Smör
Ev. torkad svamp som smaksättare, alt. svampfond eller buljong(tärning).

Hacka vitkål och lök i grova delar, drygt 1x1 cm och låt gå långsamt i en panna med lite smör utan att det tar färg, tillsätt salt och sirap när kål och lök börjar blir mjukt.
Under tiden rör du ihop ströbröd (spara 2 msk till senare) med grädde, mjölk och svartpeppar så det får en liten stund på sig att tjockna innan du tillsätter blandfärsen och jobbar ihop dessa. Ställ bandningen kallt till vitkål och lök är klart.
Rör nu ihop färsen med kålen och löken, smula i lite torkad svamp eller några droppar fond och forma en limpa med händerna på en smörad form.
Koka ur pannan med 2-3 dl vatten och ev lite fond, buljong eller lite mer torkad svamp. Häll detta runt limpan och toppa limpan med lite ströbröd. Klicka över lite smör och baka härligheten i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.
Nu är din “kålpuddingsköttfärllimpa med lök” klar, ös den noga med skyn, skiva tjocka skivor och servera på varma tallrikar med potatis. Ringla gärna över lite extra sirap som pricken över.

Inga kommentarer: