lördag 4 maj 2013

Rapport från en balkongodlare, 1-2013.

Nu är det äntligen så pass varmt ute så det är dags att kika på vad som är vad i förra årets krukor och hinkar. Balkongodling i liten skala mest för att det är roligt att pyssla med och sen fram åt hösten kunna smaka sina egna tomater, chili och lite annat smått och gott.

Nya plantor från Klostra

Nu är det sent att sätta många fröer så färdiga plantor blir räddningen. I år är det citrongräs, tomater (Sweet Olive), lagerblad, chili (Jamaican Bell) och squash (Ronde de Nice) från Klostra Handelsträdgård som fiffigt nog kom hem på posten som gäller.
Utöver detta har jag satt mängder med ärtskott (vanliga gula ärtor) som är så otroligt goda och fina att dekorera med och ett helt gäng med basilikafrön som i dagarna skjutit upp. Sen så ligger det tio små Findusärtor i en påse och väntar på att bli satta. Ebba heter sorten och är den samma goda som i de djupfrysta påsarna på affären.

Smultron

I rensningen av fjolårets hinkar hittade jag dessa små fynd, smultron som klarat sig ute i vintern och på något magiskt sätt överlevt nästan åtta månader utan vatten. Vi får väl se om de tar sig.

Fransk dragon

Likaså med den här, fransk dragon. Skyddat läge och smällkall vinter i kombo och fransosen viftar med grönt flagg.

Återanvända jord

Överbliven och gammal jord - vad gör man med den? Enligt vissa går den att använda igen och andra säger att man ska kasta den då det kan finnas mögelsporer och skadeinsekter. Att gammal jord är näringsfattig kan man räkna ut lillfingret men om den gödslas upp och får sig en rejäl genomluftning? 
Jag har “städat” jorden lite halvnoga iallafall, det översta skiktet från odlingshinkarna är borttaget och kastat men resterande kanske 70-80 % tänkte jag spara till annat. Learning by doing hoppas jag.

Grillspett

Nu är det hög tid för grill och öl, färdiga grillspett blir den perfekta latmaten idag. Tomatsalsa och en brödbit till.

Inga kommentarer: