fredag 31 maj 2013

Recept: Hemlagade marshmallows

Färska hemgjorda marshmallows! Med det här receptet kommer du aldrig vilja köpa marshmallows i affären igen. Jag tycker att receptet är ganska enkelt men med lite knepiga moment. Men ändå så enkelt att jag fick dem supergoda första gången jag gjorde receptet. Bara du gör som i anvisningarna och vispar tillräckligt länge.
Hemlagade marshmallows 3

Tänk på att göra dessa dagen innan du ska äta dom, då de behöver stelna i rumstemperatur i ca 12 timmar.

Recept: Marshmallows, 30-40 bitar (ganska stora)

2 ½ msk gelatinpulver
1 1/4 dl kallt vatten (till gelatinpulvret)
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vatten
1 1/4 dl vit sirap
5 dl strösocker
1 krm salt

Gör så här:

1. Klä en långpanna ca 24x30 cm, med bakplåtspapper som du pudrar med florsocker, annars kommer smeten att fastna.

2. Häll gelatinpulver och vatten i en bunke och vispa de vitt och fluffigt med elvisp.

Hemlagade marshmallows 13. Vispa äggvitor fluffiga i en annan bunke. Du ska kunna vända skålen upp och ned utan att smeten glider ur. Tillsätt vaniljsocker och rör om (om du tillsätter de tidigare finns det risk för att de bli besk).

4. Blanda vatten, sirap, socker och salt i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122-124 grader. Häll sedan den varma blandningen i bunken med gelatinet (de kommer att bubbla när du gör det). Vispa med elvisp på hög hastighet tills smeten blir riktigt tjock, seg och glansig. Ha tålamod!

5. Blanda nu i socker- och gelatinblandningen med äggvitorna i en stor bunke. Fortsätt att vispa kraftigt tills du får en seg och riktigt fluffig vit smet.

6. Om du vill kan du nu tillsätta någon smak eller karamellfärg, ex. smält choklad. Jag gjorde helt vanliga vita.

Hemlagade marshmallows 27. Bred ut smeten i långpannan med bakplåtspapper, hjälp till med en slickepott och jämna till så att du får en jämn yta. Pudra sedan florsocker ovanpå. Låt smeten stå i rumstemperatur och stelna i ca 12 timmar.

8. Ta ut kakan ur formen och lossa från bakplåtspappret, klipp lagom stor bitar med en sax och rulla sedan i florsocker, kokos eller varför inte smält choklad?

Förvara i plastpåse eller i väl försluten burk, annars torkar de lätt.

Roligt och ganska enkelt att göra, perfekt som snacks på grillkvällen eller godis till barnkalaset då de blir många.

Hälsningar Ida
http://instagram.com/idaostl

Inga kommentarer: