tisdag 6 augusti 2013

Himmelska karréburgare!

Experimentlusta med ett synnerligen gott resultat, fläskkarré blir till hamburgare eller hemburgare som det egentligen borde heta. Eller blev det karréburgare? Hemburgare av grisnacke? Gott gott!

Karréfärs

Ja, det här blev så bra att det är väl värt att nedteckna, här följer ingredienserna på en höft:

1,2 kg fläskkarré utan ben
600 g nötfärs av högrev
1-2 dl lagom het sås, tex BBQ Glaze Red Hot Chili från Santa Maria
2 st vitlökar av solo typ eller ca 8 st rejäla klyftor vanlig vitlök
1 knippe bladpersilja med
3 skivor knäckebröd (Wasa Sport, mest för att köra rent köttkvarnen)
1 tsk salt

Red Hot Chili BBQ Glaze

Fläskkarrén i det här fallet hade vakuummarinerats i två dygn med vitlöken och såsen. Köttet hade snittats med djupa snitt och såsen hade sprutats in noga på djupet. Vitlöken skivats grovt och låg som ett lager mot alla håll och kanter.
Ankarsrum Assistent med kvarn

Nu var det dags att mala köttet (inkl. vitlök, sås, bladpersilja och sist knäckebröd) med 6 mm skivan så färsen blir så där perfekt och grov. Butikens färdigmalda köttfärs är galet finmalen och det måste finnas någon skäl till det, kanske läskiga ingredienser är svaret? Nä, köttfärs ska vara grovmalt så det inte blir torrt och på så sätt smakar det mer. Nog om det nu för nu är det läge att provsteka karréfärsen! Jösses vad gott det blev! Det gick åt fem karréburgare som provsmakning innan det blev dags att göra klart resten av burgarna.

Karréburgare

I fläskfärsen hamnade nu nötfärsen och saltet innan allt hastigt rördes om för vila i kylskåpet. Sedan fick hamburgerpressen (Tupperware, loppisfynd för 5 SEK!) göra sitt och en del av hemburgarna fick hamna i frysen för framtida behov.

Summering: Galet gott! Snäppet godare utan nötfärsen så nästa gång blir det 100% karréfärs. Värt att minnas är att grilla/steka burgarna försiktigt så såsen inte bränner då den innehåller lite socker, så grilla köttet vackert och låt sedan gå på sekundär värme alt. ugn tills rätt innertemp är nådd.
Servera med enkla tillbehör då köttet i sig är smakrikt.

Inga kommentarer: