söndag 11 augusti 2013

Kyckling i curry. Recept på grundsås / bechamel som blir currysås med hetta och sötma

Husmanskost på vardagspippi; kyckling i curry. Med rätt kryddor / curry* kan anrättningen bli precis hur “rätt” som helst. Vi gillar när det finns både lite hetta och sötma i såsen!

Kyckling:

1 st hel kyckling, ca 1400 g (ger ca 600 g kött)
1 st lagerblad
7 st vitpepparkorn
1-2 st torkade små chilifrukter, tex bird eye
2-3 tsk salt
Vatten

Skölj och lägg kycklingen i en inte alldeles för stor kastrull och fyll på med vatten (som du INTE får hälla ut sedan!) så det täcker. Koka upp och skumma av, lägg med salt och kryddor. Sänk temperaturen så kycklingen småkokar och lägg på ett lock. Kycklingen behöver drygt 45 minuter i sitt heta bad innan du plockar upp den med hjälp av tex en hålslev för att svalna. Låt kastrullen stå kvar på plattan med locket på.
Nu har du en halvtimme till att kolla Facebook, Twitter, Instagram, gå ut med hunden, öppna och smaka vinflaskan, duka bordet, skölja riset och plocka fram ingredienserna till såsen. Nu plockar du ner kycklingen i delar och lägger köttet i lagom stora bitar i en skål. Ben, skinn och allt annat som blir över hamnar tillbaka i kastrullen för att koka ytterligare några timmar på svag värme till en buljong / fond.   

Currysås: (bottenredd ljus grundsås, bechamelsås, som funkar till mycket, tex kokt falukorv med senap eller pepparrot, ostsås till pasta eller lasagne osv.)

*Curry är en kryddblandning och det finns säkert lika många sorters curry som det finns fiskar i havet. Välj curry med omsorg och vägra ge upp i sökandet! Vår curryfavorit består för tillfället av lika delar kandayan curry (där av att den ser lite grön ut på bilden) och ras el hanut (Mill & Mortar) samt ostindisk curry från en butik i Skärholmen som heter TGR.

1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl vispgrädde
½ tsk vitpeppar
½-1 tsk salt
---
1-2 msk curry*
Smör
Rapsolja
---
Ev. lite ananas i bitar eller ½ flaska Hellmann’s curry / ananassås eller 1 tsk socker för sötma.

I en tjockbottnad kastrull: Vispa ihop vetemjöl och 2 dl av mjölken, sätt på plattan och vispa ned övriga ingredienser utom curry. Koka försiktigt upp och vispa ofta tills det tjocknat.

Curryn:

Hetta upp en stekpanna som tål tuffa tag med lite smör och rapsolja i mitten av pannan. När smöret och oljan börjar visa tecken på att vara hett drar du undran pannan från värmen och pudrar över curryn och “skrapar” runt detta i pölen av smör och olja med ett lämpligt verktyg. Det är nu det magiska händer med din curry, man skulle kunna kalla detta för en slags återupplivning av smakerna.
Häll nu curryn i din ännu bleka sås och rör om. Smaka av med salt och ev. socker. Behövs det mer curry är det läge att göra en vända till i stekpannan.
Vänd nu ner kycklingen i currysåsen och värm upp allt långsamt under tiden riset kokar. Servera och njut.

Kyckling i curry
Ps.Glöm inte bort din kycklingfond! När den minskat till hälften eller något mer silar av allt jox och ställer den för att svalna. Ställ sedan den i kylskåpet och dagen efter kan du skrapa av fettet (släng detta) och frys in buljongen / fonden i platta paket (lätt att bryta av bitar) eller i isformar.

Inga kommentarer: