tisdag 13 augusti 2013

Recept: Mandelfisk eller fisk bordelaise - favoritfisken du minns från skolan

Visst minns du den? Fyrkantig eller rektangulär fisk med ett saftigt täcke av ströbröd, smör och kryddor som serverades då och serveras ännu på skolan. Mandelfisk. Utan mandel heter det fisk bordelaise.

Mandelfisk eller fisk bordelaise

Recept för tre fyra portioner:

400 g djupfryst fisk i block / bitar à ca 2 cm
50 g smör
½ dl kallt vatten
1 dl ströbröd + 1-2 msk till topping
2 st klyftor vitlök, finhackad
1-2 tsk italiensk salladskrydda (lök, oregano, basilika, persilja mm)
½ tsk salt
(1 dl mandelspån för mandelfisk som topping)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan och rör i vitlöken. Ta lite av smör- och vitlöksblandningen på en pensel och smörj en ugnssäker form med ett tunt lager. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll nu vattnet i kastrullen, rör om och blanda i allt det torra från skålen. Blandningen skall vara något fast/formbar men ändå så pass lös att den går att klicka ut på fisken och geggas ut på ovansidan av fisken. Strö över lite extra ströbröd eller mandelspån överst.
Beroende på hur kall fisken är tar detta 20-30 minuter i ugnen. Servera med potatis eller ris, självklart Ebbaärtor och “såsen” som blir i formen.

1 kommentar:

anna sa...

Precis den rätten jag tänkte på idag! Det var väldigt längesedan jag åt fisk med mandeltäcke!