tisdag 12 november 2013

Människa, hur mycket salt använder du?

Ja, så skulle man kunna fråga - hur mycket salt äter du egentligen? Förmodligen har du inte en aning om det och känner dig rätt nöjd med det. 7 av 10 personer äter för mycket salt idag och 60-70 % av saltet får vi i oss via charkuterier, ostar och färdigmat.
Det finns forskning där man mätt salt i blod och urin hos en grupp testpersoner som visar på att vi äter 11-12 g salt per dygn. Livsmedelsverket rekommenderar att kvinnor inte äter mer än 5 g salt per dygn och mängden för män är 6 g. Det är här det salta samvetet kommer igång, är det verkligen möjligt och inte äter jag så mycket salt?!

Hur mycket salt äter du?

Mindre salt i maten – en kulinariskt utmaning hette en föreläsning med smakskola som jag var med på nyligen, temat var salt och hur vi kan minska användningen av salt i maten både hemma och när vi äter ute. Bland föreläsarna fanns representanter från livsmedelsindustrin (Findus, Procordia), forskare och myndigheter. Arrangör var Livsmedelsföretagen, andra medverkande var Visita och SIK, dagens smakproffs var kocken och spetsgastronomen Stefan Eriksson (Atelier Food, Konstakademien) som är känd för bla guldmedaljen i Årets Kock 2005.

Dagen bjöd på fakta och siffror, lättare information om hur tex Findus redan minskat mängderna salt i en-portionsrätterna under fler år. Lunchen som Stefan Eriksson hade komponerat var naturligtvis saltfri (men läcker!) och under eftermiddagen hade vi smakövningar med olika saltsorter till olika tillbehör. Eftermiddagens höjdpunkt som jag själv uppskattade mycket var när vi fick smaka entrecote i tre steg, osaltad, “Stefan saltad” och till sist som kött brukar vara saltat på restaurang.

Om man skall summera dagen kortfattat så har vi lärt oss att det går att använda annat istället för salt i många lägen. Här finner vi örter, livsmedel med olika sorters syra (yoghurt, vinäger osv) och något mot det mer nördiga håller som tex sotad purjolök.
Vad Stefan också fick fram på ett bra sätt är att det är helt ok att salta maten vid bordet och att detta salt alltid ger en högre saltkänsla på det aktuella livsmedlet. Det här är något som vi vanliga konsumenter och restaurangbesökare kan anamma direkt och oftast med ett gott samvete. Till den saltfria lunchen fick var och en av oss en liten “båt” med 0,5 g finmalt havssalt som vi kunde addera till fisken och rotsakerna som serverades, 0,5 g är inte mycket men ack så drygt! Själv använde jag inte saltet alls till maten då maten redan var kryddad efter konstens alla regler.

Mer information och bilder finns från dagen på Twitter och på Instagram under taggen #OmSalt.

Inga kommentarer: