lördag 2 november 2013

Matjessill i bränt smör med kapris och charlottenlök

Matjessill i bränt smör med kapris och charlottenlök

Att smör gör maten ännu mycket mer godare vet alla. Här kommer ett recept eller snarare ett recepttips på hur du enkelt lyfter din matjessill till nivå 2.0 med hjälp av bränt smör. Bränt smör blir det om du låter smöret gå lite längre än när du bryner smör och sedan silar (finmaskig sil i metall, tesil eller liknande) bort orenheterna som bildats i kastrullen.

How to: I en tjockbottnad kastrull lägger du dryga 25 g smör (osaltat i mitt fall) per portion och låter detta koka upp på medelhög värme. Lägg på ett lock på glänt om det börja sprätta. När smöret tystnat och blivit riktigt brunt och skummigt drar du kastrullen åt sidan. Sila smöret. Häll av spadet från matjessillen och från en duktig mängd kapris av lite större storlek. Nu har smöret svalnat något och det är dags att röra ihop sillen, kaprisen och det gyllene smöret.
Servera genast på en varm tallrik med din favoritlök, potatis (mandelpotatis på bilden, mums!), ägghalvor och en skiva danskt rågbröd. Nubbe och öl till om veckodagen är den rätta.

Bästa och godaste sillen? Lysekils hela matjesfiléer (avlång burk, plåt) håller en bra kvalitet året om och är självklart inte billigast. Alax matjessill (rund, vit burk i plast) i bitar är en av de billigaste i butiken och är värd att chansa med.
Räkna med minst 200 g (ca 125 g avrunnen) sill per person. 

Inga kommentarer: