lördag 7 december 2013

Bosman Family Vineyards at Griffins Steakhouse, Stockholm

Dagen innan höststormen Sven drar in med den första snön över Stockholm, besöker vinhuset Bosman Family Vineyards från Lelienfontain i Sydafrika restaurang Griffins Steakhouse Extraordinaire som kocken Christian Hellberg driver.

Bosman at Griffins Steakhouse pour

I glasen hittar vi Bosman Adama White Bland 2012, Bosman Openborst Chenin Blanc 2011, Bosman Adama 2012 (Sb-nr: 12768, 119 SEK) och Bosman Pinotage 2010.

Antonia Bosman - Bosman Family Vineyards Lelienfontein

Antonia Bosman leder oss igenom vinerna och berättar om hur vinerna produceras på ett modernt och rättvisemärkt sätt med stort engagemang. Själv älskar jag bra storytelling och visst ger det mersmak! Efteråt smakar vi de vita vinerna med löjrom från Kalix, smetena och andra tillbehör. Fantastiskt!

Bosman at Griffins Steakhouse

Till rödvinerna får vi flankstek á la Griffins med dillpommes som restaurangen gjort sig vida kända för och får prata viner med samlad expertis, andra vinproffs och journalister som är på plats. Vinerna är omtyckta och får mycket beröm, bland rösterna hör jag en känd vinprofil säga något i stil med “topp två av det jag smakat!”    

Bosman Adama

Om vinet som är nylanserat på Sysytembolaget:
Bosman Adama 2012 är ett vin som tillverkas av 80 % Shiraz och 20 % Mourvedre. Bland annat använder man inte jäsning vid låga temperaturer, för att ge vinet en starkare karaktär av mörk frukt. I det avslutande skedet av jäsningsprocessen flyttas vinet över till nya amerikanska ekfat som, i kombination med speciellt framtagna jäststämmar, lyfter fram aromer av kakao och mocka.
Doften är komplex och intensiv, med fruktiga och kryddiga inslag av fat, mörka bär och läder.Smaken är fyllig och lång med mogna frukttoner
och balanserade tanniner. Här finns inslag av fat, mörka bär, kryddor och mörk choklad. Vinet passar utmärkt att servera till lamm- och nötkött, liksom till lagrade ostar.

Om Bosman:
Efter ett 50-årigt avbrott återupptog familjen Bosman sin vinproduktion i  modern tappning 2007. Själva vinkällaren är 250 år gammal och marken, som innefattar plantskolan i Lelienfontein, har varit i familjens ägo under åtta generationer. Bosmans Chenin Blancvingård är bland de tre äldsta i Sydafrika.
Sedan starten har familjen Bosman varit lika engagerade i att producera viner av hög kvalitet som att producera viner på ett socialt hållbart sätt. Detta har inte bara resulterat i utmärkelser, utan Bosman anses idag vara ett föredöme för hur man jobbar på ett socialt ansvarsfullt sätt inom den sydafrikanska vinindustrin.

Inga kommentarer: