onsdag 18 december 2013

Mikrobloggat: Latbakat ett knådfritt grytbröd.Mikrobloggat via Instagram: http://instagram.com/p/iEyiFIBrh9/

Lat, latare, latast, grytbröd?
Jo, så blev det. Där stod jag med en lös deg som fått jäsa sex sju timmar och hade absolut ingen lust att ens böja mig ned till skåpet där baguetteplåten står och ännu mindre orka börja söla med degen som blivit (okej, jag gjort) alldeles för lös.
Vad gör man då om inte ett grytbröd av den latare sorten, dvs med en kall gryta.

Mitt recept bygger mycket på detta bit.ly/Baguetter men med någon liten skillnad ändå så här kommer detaljerna i den ordning som jag gjorde det i:

500 g vatten, ca 40 grader (mest för att honungen skulle lösa sig)
15 g honung
1 g torrjäst, använd precis hur mycket du själv vill, färsk funkar så klart också
12 g salt
480 g vetemjöl, helt vanligt standardmjöl, Kungsörnens ni vet
2-3 nypor grovt rågmjöl som topping (ger smak och ser snyggt ut)

Rör ihop rubbet i en skål på runt 4 L och täck med plast. Precis, rör ihop – tex med skaftet på en träslev i kanske 30 sekunder. Latbaka.
Gå nu och dega i många timmar eller gör något nyttigt under tiden degen får göra jobbet.
När degen är dubbel eller rent av trippel i storlek häller du degen i en smörpappersklädd kall gryta (med lock) som är ungefär lika stor som degbunken. Toppa med rågmjölet och lägg på locket.
Låt degen i grytan resa på sig ca en timme på en varm plats. Starta upp ugnen och låt den bli 250 grader. In med grytan och behåll locket på första 20 minuterna för att sen sänka ugnen till 200 grader och baka klart brödet utan lock i ytterligare 20-30 minuter. Låt färg och innertemperatur styra tiden, stick ner en termometer och när den visar minst 98 grader i mitten på brödet är det klart.
Låt brödet vila i den varma grytan under lock en kvart innan du stjälper ut det på ett galler, tar av smörpappret och lägger över ett par handdukar. Låt brödet svalna helt innan du sticker kniven i det.
Njut med smör, ost och rökt skinka. Och en öl om det passar sig. 

1 kommentar:

Lena sa...

Det var som fa ... attans!