tisdag 11 mars 2014

Kycklingmackan Allan och recept på Focaccia

Kycklingmackan Allan är tuffast på tallriken och får det där smått magiska att hända. Läxorna.
Smörgåsen kan vara vilken som helst men pålägget ska vara ordentligt, gott och mättande. En svensk kycklingfilé som blev över från middagen igår blir till en kycklingmacka på några minuter.
Svensk kyckling är enkel att hitta på affären - leta bara efter den Gula Pippin - så får du den bästa kycklingen! Lär dig mer om Gula Pippin här: http://www.gulapippin.se 

Kycklingmackan Allan

Gör så här:

Bröd, ta en skiva eller dela en bit Focaccia och bred på en rejäl dos vitlöksdip, alltså matlagningsyoghurt och vitlök, på brödet. Skiva kycklingfiléen lite snett framåt så det blir stora tunna skivor och lägg på. På kycklingen är det gott med lite olivolja, salt och peppar. Ta nu lite grönsaker som är goda och snygga. Ja, snygga grönsaker är godare! På bilden är det rödlök, morötter skurna till tändstickor (det heter Julienne egentligen) och grillad paprika överst så den goda såsen rinner ned över kycklingen. Mackan är klar. Njut.

Vill du baka din egen Foccaccia? Det tar en stund men det blir galet gott!

Rör ihop i en stor skål:

400 g vatten
10 g jäst (öka mängden om du har bråttom)
10 g socker, ljus sirap eller en klick honung
400 g vetemjöl, helt vanligt kärnvetemjöl går utmärkt

Täck över degen och låt fördegen bli (detta heter poolish på fint bagarspråk och gör brödet godare!)  bubblig. Det här tar ca en timme. Blanda sedan i:

½ dl olivolja eller god svensk kallpressad rapsolja
300-350 g vetemjöl eller rågsikt

Knåda degen för hand eller i maskin till den är rätt så fast, ca 10 minuter. Nu är det dags för saltet:

15 g salt, helt vanligt salt duger fint.

Skebys GuldKnåda igen, knåda knåda knåda. Nu är degen lite kladdigare och nu ska den vila under tiden du oljar in en ugnsform. Nu kommer det svåraste - att få ut degen i formen. Degen kommer att kämpa mot dig men tillslut vinner du. Låt det här ta sin tid så hinner degen slappna av och vips fyller den nästan hela formen.

Pensla lite olja på degen och tryck i lite godsaker som tex oliver, basilika eller rosmarin och min favorit rödlök. Lite flingsalt är gott också.
Nu ska focaccian jäsa i lugn och ro, under tiden trycker du till godsakerna då och då. När focaccian jäst till dubbla eller nästa dubbla tjockleken är det dags att sätt på ugnen på 200 grader. Grädda sedan focaccian i ca 30 minuter eller tills den ser fin ut. Gärna lite längre tid än kortare då den är ganska så tjock.

När brödet svalnat tillräckligt är det dags att provsmaka :)

Logga Gula PippinNu är det din tur att göra en grymt fin macka eller något annat gott med kyckling och tävla med med din bild! På Instagram taggar du med #GulaPippin och vips har du chansen att vinna en härlig låda fylld med - gissa vad - KYCKLING! =)

Inga kommentarer: