söndag 8 juni 2014

Äppelknyckarkorv av Svensk Rapsgris - en rejäl korv med smak av sensommaren

Ett erbjudande som detta går inte att tacka nej till:

“Hej!

Tillsammans med speciellt utvalda matbloggare bjuder vi härmed in dig att delta i en recepttävling med Svensk Rapsgris® som huvudråvara.
Vinnarreceptet kommer att serveras som huvudrätt på Dagligvarugalan på Stockholm Waterfront i september. Vinnarreceptet plus ytterligare ett antal utvalda bidrag kommer att fotograferas och tryckas i en receptbroschyr som i höst distribueras till butiker över hela landet.”

Redan här tar det fart i skapandeprocessen, september är sensommar och den absolut godaste årstiden. Sen lägger vi till att korv är oerhört trendigt 2014 och då i synnerhet råkorvar. Scan har i år lanserat kanske den godaste korven någonsin och den hör just till kategorin råkorvar. Bingo.

Idé: En rejäl korv med smak av sensommar och höst. Köttråvaran är redan klar, Svensk Rapsgris. Karré är våran favoritbit på grisen och här börjar en tydlig tråd formas. Vi älskar korta och konkreta recept så här kommer just ett recept som är enkelt nog för vem som helst och med smaker som alla uppskattar.

Äppelknyckarkorv, drygt ett kilo färdig korv:

350 g sida av rapsgris, den köttiga delen, mald
350 g sida av rapsgris, den feta delen närmast svålen, mald
350 g fläskkarré av rapsgris, mald två gånger
100 g charlottenlök, smörstekt
90 g kallt vatten, ev hälften torrt vitt vin
20 g koncentrerad äppeljuice
10 g salt
5 g svampfond, torkad (byts ut mot färsk till hösten)
2 g timjan, torkad
1½ Fast äpple i tärningar 5x5x5 mm. Sort efter säsong.

Kör ihop alla ingredienser utom äppelbitarna och låt korvsmeten vila över natten i kyla.
Dag två, rör i äppelbitarna och ställ tillbaka korvsmeten i kyla. Ta en lite del av smeten och stek en liten “biff” på svag värme och smaka av.

Äppelknyckarkorv IMG_3855Använd maskin eller jobba för hand. Tänk på att smeten inte får bli för varm så bearbeta snabbt!

Äppelknyckarkorv IMG_3856Nu är grundsmeten klar och fettet är ännu fast.

Äppelknyckarkorv IMG_3862Dag två, skölj fjälster och lägg i blöt. Byt vatten några gånger.

Äppelknyckarkorv IMG_3863Välj ett äpple som är fast i sin konsistens. Självklart ett svenskt äpple om säsongen är rätt. Tärna och lägg i vatten med lite citron så äppelbitarna inte mörknar.

Äppelknyckarkorv IMG_3864Ladda din korvspruta med fjälstret och gör allt annat klart innan du tar fram korvsmeten. Kyla är korvens bäste vän. Kör maskinen på lägsta hastighet och slå en knut i toppen när all luft passerat ut.

Äppelknyckarkorv IMG_3865Vilken form är bäst? Hästskoformen på en portionsstor korv är spännande och lite oväntat tycker vi. Tallriken på bilden är av typen assiett, där av att korvarna ser stora ut.

Låt korven ligga kallt, minst ett par timmar, innan du grillar eller steker den på medelgod värme.

Äppelknyckarkorv IMG_3925Servera Äppelknyckarkorven med chilihet pressgurka (1-2-3-lag + torkad chili och en gnutta salt), en liten rostsaksgratäng vid sidan av. Ett glas torr cider smakar gott till.

Smaklig spis!

Inga kommentarer: