fredag 22 augusti 2014

Hela Sverige Bakar - 2014

På Rosendals trädgårdar en tidig fredagsmorgon bjuder TV4 på pressvisning av första avsnittet av Hela Sverige Bakar (S03E01). Vi får träffa ett sammansvetsat gäng glada bagare där flera av deltagarna blivit vänner för livet. Riktigt roligt att se deltagarnas egna reaktioner när dem för första gången får se sig själva på TV.
Hela Sverige Bakar 2014 deltagare
Tilde de Paula Eby och Johan Sörberg fick berätta om inspelningen av det tio avsnitten som börjar sändas den 28 augusti 2014 på “Sjuan”.
Hela Sverige Bakar 2014 Tilde och Johan
Årets deltagare är: (Källa: TV4)
Studenten och undersköterskan Julie Karlsson, 29 år, från Göteborg. Julie är en rak och driven människa som älskar att baka.
Chefen Johan Doverland, 31 år, från Stockholm. Bakningen fungerade som terapai under Johans svåra väg tillbaka efter en fängelsevistelse.
Webbredaktören Cassandra Lundgren, 26 år, från Stockholm. När norrländskan Cassandra flyttade till Ekerö upptäckte hon hur roligt det är att baka.
Barnmorskan Carina Kirkdeveli, 53 år, från Borås. Viljestarka Carina drömmer om att bli konditor.
Studenten Lisa Larsson, 18 år, från Oxie. Energiska Lisa tar inspiration av sin finländska mormor.
Bankanställde Rani Alhallak, 24 år, från Stockholm. Den varmhjärtade Rani har libanesiskt påbrå och bakar med stort engagemang.
Alexandra Larsson, 26 år, från Göteborg som arbetar med laserborttagning. Alexandra drömmer om att flytta till New York och öppna sitt eget café.
Säljaren Johanna Cronwall, 22 år, från Växjö. Drivna Johanna vill bli bäst på allt hon gör, och bakning är inget undantag.
Egenföretagaren Rolf Svensson, 61 år, från Upplands Väsby. Livsnjutaren Rolf brukar kalla sig själv för marängkungen.
Säljaren Peter-Patrik Isaksson, 27 år, från Göteborg. Positive Peter-Patrik älskar att synas och höras.
Butikssäljaren Ulrika Lind, 33 år, från Eskilstuna. Känslosamma Ulrika vill bevisa för sig själv att hon är bra på det hon gör.
Studenten Jennifer Barmer, 24 år, från Helsingborg. För gladlynte Jennifer betyder familjen allt.
Hela Sverige Bakar 2014 Pressträff
Tack för en trevlig pressträff och god frukost - nu ser vi fram emot avsnitten hemma i TV-soffan. För att inte avslöja för mycket om vem som blir veckans stjärnbagare och vem som tyvärr får lämna redan i första omgången så kan jag avslöja en sak: Är tårta din grej? Missa inte första delen den 28/8!
Fler bilder från evenemanget hittar du i taggen #HelaSverigeBakar på Instagram och det officiella kontot heter @helasverigebakarsjuan.

Svenskarna vill helst baka med kronprinsessan Victoria visar en undersökning*: 

”Vem skulle du helst vilja baka med?”
Topp 5:
1: Kronprinsessan Victoria 12%
2: Tilde de Paula Eby och Filip & Fredrik 8%
3: Zlatan 6%
4: Steffo Törnqvist 5,8%
5: Lill-Babs 5,3%

”Varför bakar du?”
Topp 5:
1: För att det är kul 35%
2: För att det är godare än köpebröd 30%
3: För att veta vad jag stoppar i mig 10%
4: För att spara pengar 6%
5: För att vara "duktig" 5%

Bakintresset i Sverige håller i sig. I en nyligen genomförd undersökning* svarar över hälften att de skulle vilja baka ännu mer. År 2014 bakar man främst för att det är kul, vilket tyder på att bakning numera är mer ett intresse än något man gör av ekonomiska skäl. Men vissa bakverk är mer populära än andra att baka. Och vissa personer mer populära att få blanda deg och smet med, om man får önska.
Sjuans succéprogram Hela Sverige bakar och dess framgångar är ett tecken, av många, på att svenskarnas bakintresse är stort och stabilt. I samband med att den tredje säsongen av Sveriges största tävling för hemmabagare drar igång har kanalen genomfört en undersökning kring svenskarnas intresse för att baka och trender inom bakning i stort.
På frågan om hur ofta man bakar surdegsbröd svarar hela 78% att det är väldigt sällan medan 9% svarar att de väldigt ofta bakar matbröd. På andra plats på topplistan över vad man bakar ofta kommer klassikern kladdkaka följt av muffins. 
Vi ser mycket att de klassiska bakverken just nu. I en orolig värld faller man tillbaka till traditioner. Att matbröd toppar listan förvånar mig inte alls, säger Johan Sörberg, jurymedlem i Hela Sverige Bakar som driver Riddarbageriet i Stockholm. När det gäller profiler man helst vill baka med så får politiker och skådisar se sig besegrade av kungligheter och medieprofiler. Den man helst av allt vill baka med är Kronprinsessan Victoria (12 %) och på jämn andraplats kommer Hela Sverige bakars egen programledare Tilde de Paula Eby och Filip & Fredrik (8 %).

* Undersökning genomförd juni 2014 på uppdrag av Sjuan av Snabba Svar

1 kommentar:

Kinnas blogg - mormors mat sa...

Kul att se dig och tack för sällskapet!