måndag 11 augusti 2014

Lazy days meatballs - Swedish summer 2014

Det här är precis vad vi gjort den här sommaren - haft lata dagar då värmen varit övermäktig. Just idag är det den första dagen på länge termometern stannat på en nivå där en t-shirt känns lagom inomhus.
När det är varmt vill man laga enkel mat så vi har ätit sallader på alla sätt och riktigt fastnat för cous cous och bulgur som huvudråvara i dessa. I salladen har det sedan hamnat lite av varje, ofta det som åts till middag dagen innan. Grillat kött, korvar och grillad lax.
Det chilenska vinhuset Cono Sur har utlyst en recepttävling bland utvalda matbloggare. Här kommer vårat bidrag som smakar fantastiskt bra tillsammans med det ekologiska Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere. Receptet ger ca fyra portioner.
Lazy days meatballs - Swedish summer 2014
Lazy days meatballs - Swedish summer 2014 Cono Sur
Sallad, ingredienser:
2 dl Cous cous, koka enligt instruktion på paketet. Låt svalna och ställ i kylskåpet.
½ gurka, grovt tärnad
2 st tomater, filéad och grovt tärnad
1 st morot, tärnad till millimeterstorlek
½ gul lök, hackad
1 st vitlökskyfta, pressad ger en starkare smak och hackad mildare - välj själv
1-2 msk vitvinsvinäger
Saft från en halv citron
Salt och peppar efter smak
Rör i hop alla ingredienser och smaka av. Täck över och ställ kallt.
Tzatziki, ingredienser:
Ca 10 cm gurka, grovriven och urkramad
3 dl äkta grekisk yoghurt från Fontana
Riven eller pressad vitlök efter smak
Ev. Salt
Rör i hop alla ingredienser. Täck över och ställ kallt.
Lazy days meatballs, ingredienser:
500 g kycklingfärs, iskall
2 dl vispgrädde, alternativt Oatly iMat för laktosfria och mjölkfria köttbullar
½ dl ströbröd alternativt en mosad kokt kall potatis för glutenfria köttbullar
½ finriven gul lök
2 st vitlöksklyftor, riven, pressad eller hackad - välj själv
2 msk sesamfrö
2 tsk mynta, torkad
2 tsk rökt paprikapulver, jag använde Smokey Sally
1 tsk Tabasco
Salt och vitpeppar efter smak
Använd degkrokarna till elvispen för att snabbt jobba ihop en smet. Provstek en liten “hamburgare” och smaka av. Täck över färsen och ställ kallt minst i ett par timmar eller gärna till dagen efter.
Trilla 70-80 st (eller så många du pallar - ju mindre desto godare!) köttbullar av färsen med våta händer. Ta fram lite köttfärs åt gången så den håller sig kall och ställ in trillade köttbullar i kylskåpet vart efter.
Stek köttbullarna snygga, dvs bara bryna lätt, i olivolja och lägg de i ugnen på ca 80 grader.
Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere
Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere, 89 SEK, 75 cl. Ekologiskt.
Direktlänk: Systembolaget

2 kommentarer:

Sofie Johansson sa...

Låter otroligt fräsch och gott. Recept sparas!!

Kinnas blogg - mormors mat sa...

Låter jättegott. Lagat med mycket kärlek. Sköna smaker i köttbullarna med sesam. Mat som jag själv också gärna lagar. Stort tack för ditt bidrag Kari!