måndag 24 november 2014

Hemma hos Husmor Lisa - drömmen om en restaurang hemma

På Resarö i Vaxholm har Husmor Lisa gjort verklighet av sin dröm. Husmor Lisa har öppnat upp sitt hem och byggt en liten personlig restaurang som heter Husmor Lisa Rök & Kök. Restaurangen kan ta emot 20 samtidiga gäster i en miljö som är helt unik. Havet ligger precis intill och mycket av det Husmor lägger på tallriken kommer från den egna tomten. Kött, fisk, ost mm är självklart så lokalt som möjligt berättar hon stolt. Restaurangköket är nybyggt och av senaste snitt medans porslin, bestick och glas består av arvegods och liknande. Miljötänk och återanvändande av resurser är A & O.

Husmor Lisa - Hemma hos _1

Den känns att man är hemma hos någon, skorna tog iallafall jag av mig i hallen och snabbt passade jag på att ta några bilder innan det folk överallt. Det är en öppen och stor matsal med fönster mot havet.

Husmor Lisa - Hemma hos _2

Förutom restaurangköket så är det här det enda som avslöjar hemligheten. Okej, när man kommer åkandes till Husmor Lisa så är det skyltat vid infarten så klart.

Husmor Lisa - Hemma hos _3

Husmor själv. PR-proffset som blev kock med egen restaurang. 100% mat- och trädgårdsentusiast. Då och då som kock på Pontus-restaurangerna där hon också driver ett projekt för att få fler tjejer till tävlingen Årets Kock.

Husmor Lisa - Hemma hos _4

Husmor Lisa - Hemma hos _5

 

 


 

 

 

 

 

Husmor Lisa - Hemma hos _6

Temat för kvällen är “från rot till blast” och Husmor Lisa har satt ihop en alldeles särskild meny med åtta rätter. Vi börjar med vaktelägg med hemlagat (så klart) örtsalt, majonnäs med smak av ringblomma, flädervinäger och fläderkapris. Tyvärr saknas bilden pga teknikens under.
Äppelträrökt strömming på äppelkvistar från Husmors trädgård med örtpesto på fänkålsdill, färsk egenodlad lakritsrot, svart fänkålsdill, anisbasilika och svart chili. Toppat med friterad lakritsrot och kyndelblomma. Vansinnigt gott! Smakorgasmen är ett faktum.
Vildandleverpaté, cornichon från gurkgallringen, syltad tomat och gelé på lingonglögg.
Fjällrödingcarpaccio med getostkräm, äppelträrökt rapsolja Brunnsholms säteri, vildmorotsblomma och blad plus morotsolja.

Husmor Lisa - Hemma hos _7

Cognacsflamberad sej, rotselleri från rot till blast, inlagda krassefrön, ostron från Grebbestad och rökt ostronsås.

Husmor Lisa - Hemma hos _8

Kvällens drycker var lika jordnära som maten. Naturviner från Vin & Natur och ett välsmakande julöl från Gusten Larssons kött & svets(!) AB på Ingarö. 

Husmor Lisa - Hemma hos _9

Sörmländsk hjortfilé och rödbetsgratäng, rostade rödbetsskal, lök med svartvinbärsgelé och trumpetsvamp från skogarna i Bogesund. Rödbetsgratäng är ett genidrag i sig.

Husmor Lisa - Hemma hos _101

Rindö-ost rökt på äppelträ med tomatmarmelad på gröna tomater. Det här är desserten för oss som annars struntar i det sötare.

Husmor Lisa - Hemma hos _102

Myskmadrarökt vaniljbavaroise på hallonbotten med vildhallonsylt, te på hallonblad, årets sista vilda hallon och dito blomma plockat i mitten på november. Det här är fördelen med att bo vid havet då hösten håller sig varm länge av det öppna vattnet.

Husmor Lisa - Hemma hos _103

Under december erbjuder restaurangen Husmor Lisas traditionella julbord - skärgårdens mest lokala julbord - på torsdagar, fredagar och lördagar. Det här är andra året hon serverar julbordet och det är redan en succé! Läs mer om julbordet, bokning och priser här.

Husmor Lisa - Hemma hos _104

Som avslutning denna smakfantastiska kväll får vi smaka på årets julsprit signerad Husmor Lisa Rök & Kök. Julbordet nedsköljes med snaps på kamomill, citrongräs och mexikansk tagetes. Är man lagd åt det beska hållet tar man en rackabajsare på malört och fjällkvanne.

Lisa lever sin dröm om en restaurang hemma och jag har i gott sällskap fått uppleva detta på ett personligt sätt. Maten, berättelserna och miljön tillsammans gör denna kväll till något alldeles speciellt och unikt. Tack Lisa!

Inga kommentarer: