torsdag 27 november 2014

Tyrols vilda julbord

Gröna Lund ligger i vintervila och inne på Tyrol glöder det av aktivitet i form av ett alldeles speciellt julbord. Tyrols vilda julbord är uppdukat för året. Här finns delikatesser som ren, älg, björn, bäver och mycket mer för oss som söker det där extra spännande att smaka. Självklart finns här också allt det “vanliga” som ett julbord skall innehålla.  

Tyrols vilda julbord 2014 1

Redan innanför grindarna känner man doften från rökkåtorna där delar kvällens mat tillagas. På Tyrol lagar man i princip allt på plats och köket har varit igång från den dagen Gröna Lund stängde för säsongen. 

Tyrols vilda julbord 2014 2

Fjällröding röks på traditionellt sätt. Fisken och alla vilda ingredienser kommer från Vilhelmina, detta gäller även glöggen som det bjuds på ute i en stor kåta som är inredd med renfällar på bänkar och en stor brasa i mitten.

Tyrols vilda julbord 2014 3

Totalt handlar det om 35 meter julbord och drygt 230 st olika rätter inkl. dessertbordet.

Tyrols vilda julbord 2014 4

Hela ena sidan av serveringen består av sillar och olika sorters laxrätter. Andra sidan av “skeppet” är för det kalla köket med björnskinka, rökt renhjärta, vildsvin i många varianter och fantastiska patéer. All senap och andra såser, geléer, syltsorter och andra tillbehör är tillverkat på plats.

Tyrols vilda julbord 2014 5

Snapsarna måste provsmakas! Renhornssnaps, orrsnaps och snaps på bla kråkbär känns helt rätt till både maten och miljön inne på Tyrol. Snapsvisorna ligger snyggt och prydligt på borden.

Tyrols vilda julbord 2014 6

Björnkorv och björnskinka tillhör det den mer vilda delen av julbordet och visst känns det tryggt att Nalle ligger serverad på ett fat.. Riktigt goda båda två.

Tyrols vilda julbord 2014 7Rökt bäverstek är en mer oväntad vilde som fick komma med på tallriken.

Tyrols vilda julbord 2014 8Varmrätterna kommer på två egna bord, ett för fisken och ett för kött mm. Här hittar du den rökta fjällrödingen som röks utanför, smörstekt abborre, renstek, björnköttbullar och souvas och mycket mer.

Tyrols vilda julbord 2014 9Ostarna har sin givna plats, frågan är bara om det finns plats kvar i magen..

Tyrols vilda julbord 2014 10Flera sorters glass och sorbet finns i en särskild frys vid sidan av och godisbordet är maxat med över 60 sorter. Allt även här är tillverkat på Tyrol. Pralinerna, åh, pralinerna!

Tyrols vilda julbord är fantastisk gott, mycket bra arrangerat med påfyllning och personal att fråga ute på golvet. Servicen vid bordet som vi hade var i toppklass och alla våra kluriga frågor om och kring maten besvarades av en av kockarna.

Lite fakta om hur mycket drygt 15000 st julbordsgäster behöver för att rulla hem:

  • 500 kg björnköttbullar
  • 400 kg vanliga köttbullar
  • 1000 kg lax
  • 70 kg björnstek
  • 50 kg renhjärta
  • 16 st renar
  • 200 kg äppelkaka
  • 10000 st praliner / chokladbitar 

Boka och läs mer om Tyrols vilda julbord: http://www.gronalund.com/sv/Tyrols-Vilda-Julbord/Tyrols-Vilda-Julbord/

1 kommentar:

Millas Hälsoblogg sa...

Låter som ett riktigt spännande julbord😉