söndag 21 december 2014

Receptomatens rödkål

Rödkål till julbordet är ett måste och det är enkelt att laga själv. Har du bråttom och vill piffa upp din köpta rödkålsburk till statusen åh-har-du-lagat-rödkålen-själv? Använd smör- och kanelstångstricket här nedan.
Receptomatens rödkål 4
Recept, Receptomatens rödkål, 6-8 portioner:
450 g rödkål, strimlad ca 2 mm
100 g gul lök, delad och strimlad
200 g äpple, jag använder Ingrid-Marie, skalad, urkärnad och skivad lite grovt
60 ml muskavadosirap
40 ml schalottenlöksvinäger från Franska Matkompaniet
1 tsk nejlika, mald
1 st kanelstång
½-1 dl gott öl, gärna mörkt och kraftigt

Smör till stekpannan, salt, vitpeppar och en kapsyl ättika till avsmakningen
Receptomatens rödkål 2
Metod:
I en stor stekpanna: Stek rödkål och lök på medelvärme i lite smör. När rödkålen börjar mjukna tillsätts äpplen och övriga ingredienser utom kanelstången. Rör om då och då, häll eventuellt i mer öl. Provsmaka rödkålen när äpplena så gott som löst upp sig. Addera salt, vitpeppar och ättika efter smak.

Receptomatens rödkål 3
I en kastrull med tjock botten: Bryn en klick smör tillsammans med kanelstången. Vänd ner den nu klara rödkålen och låt den steka lätt. Lägg den varma rödkålen i glasburk(ar) med kanelstången i botten. Servera rödkålen till det mesta som tex fläskkött, hamburgare och korvar.

Inga kommentarer: