K-Märkt Garnisonen, Stockholm - Jens Dolk tänder upp inför Årets Julbord 2014 som Livsmedelsföretagen (LI) traditionsenligt arrangerar för oss som älskar julmat och dyrkar statistik.
Här nedan följer utvalda siffror och läckerheter från pressträffen. --> Här <-- hittar du snabba fakta och hela undersökningen från Demoskop.
96% av svenskarna äter kött och 1/4 av oss kommer att äta mer kött- och charkprodukter av bättre kvalitet i jul.
Bilden: Svensk Mästare 2014 i julskinka, Scan Rapsgris. Julskinka av kalkon, Ingelsta Kalkon. Ekologisk julskinka, Guld i Chark-SM 2014 kategori ekologiska produkter, Svenskt butikskött.
15% av oss tänker äta mindre kött och chark i jul. 7 av 10 vill ser mer vegetariskt på julbordet och varannan kan tänka sig byta ut matvaror till vegetariska alternativ för miljöns och den egna hälsans skull.
Bilden: Varmrökt hel lax, 2014 års vinnare The Golden Fork i Greate Taste Award. Varmrökt lax dubbelfilé, 3-stjärnigt Guld i Greate Taste Award 2014. Landskornas 600års jubileumslax, 3-stjärnigt Guld i Greate Taste Award 2014. Varmrökt citronlax, 1-stjärnigt Guld i Greate Taste Award 2014.
Stoppa sin egen korv är trendigt - hela 13% har provat detta under det senaste året. Kul!
Bilden: Klimatsmart prinskorv (Culinar) med en del alger i korvsmeten. Prinskorven ger en 2,5 gånger lägre klimatpåverkan jämfört med en traditionell prinskorv. En annan prinskorv (Lindvalls Chark) med halverad klimatpåverkan innehöll både linfrö och trendiga chiafrön.
1 av 3 kommer välja mer svenskt kött till julbordet och här är det kvinnorna, dubbelt så många som männen, som tycker att det är mycket viktigt med svenskt kött. Nästan varannan svensk, 47%, tycker att det är mycket viktigt att charkprodukterna innehåller svenskt kött.
Bilden: Jens Dolk med förkokta revben med kanel och ingefära från Dalsjöfors kött.
83% av oss trillar sina egna köttbullar till jul. Bilden: Vi fick smaka flera sorters köttbullar, vegetariska, klimatsmarta (med alger, Culinar), kycklingköttbullar och ekologiska köttbullar av hönsfärs (KRAV, Scandinavian Organics). Hönsköttbullarna smakade riktigt bra!
Intressant fakta: Samtliga vinnare i Chark-SM 2014 hade enbart svenskt kött i sina råvaror!
Bilden: Isterband, lökkorv, snickarkorv, julköttkorv - alla medaljörer i Chark-SM / Svenska mästare 2014 avnjöts bäst med julöl såklart. Bagaren och konditorn Daniel Roos (K-Märkt) hade bakat ett vörtbröd som blev mycket populärt. Bröd, korv och öl är ryggraden i näringsläran, eller hur?
Årets sötsaker och frukt fanns självklart på plats men någon plats i magen hade jag inte.
Bilden: Läckra helgbitar, Delicato.
Sammanfattning: Vi svenskar vill ha bättre kött, mer svenskt kött och mer ekologiskt på julbordet. Segmenten premium- och lågprisprodukter ökar medans de vanliga kött- och charkprodukterna minskar något i försäljning. Vegetariskt ökar och detta väljer vi främst för miljöns och hälsans skull.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar