torsdag 8 januari 2015

Mikrobloggat: #Matnytt från GoGreen - bönor odlade på Öland!Mikrobloggat via Instagram: http://ift.tt/1yET8M0

Goda nyheter för oss som älskar bönor och helst väljer sånt som är odlat i någorlunda närhet. Här kommer Lantmännen med Ölandsodlade kidney- och vita bönor av den mindre lyxigare sorten.
Bönorna finns i butik nu, hittar du inte bönorna i din butik så säg till.

Att bönor är bra mat vet alla men många behöver säkert en knuff för att hitta ett par goda sätt att laga till dessa små delikatesser på. Hos GoGreen finns det flera tips: http://gogreen.se/tips-tricks/teman/svenska-bonor/

Mitt enklaste tips för vita bönor är en bönröra som man lagar på minuten av kokta bönor. Bönröran passar till det mesta (säger jag som är bön-nörd, så klart) på tallriken eller på smörgåsen:

Bönröra på vita bönor, ingredienser och recept:

450 g vita bönor, små är godast och håller ihop bättre
1 st rödlök
1 dl olivolja
1 dl vitvins vinäger
Salt och grov- och färskmald svartpeppar

Metod:

Blötlägg och koka bönorna enligt instruktionerna men koka gärna lite kortare tid ändå, här vill vi ha bönor som tål lite sked och omrörning. Låt bönorna svalna helt.
I en stor skål, kastrull eller liknande: Hacka löken fint och rör ihop med olivolja, vinäger och svartpeppar. Salta försiktigt då vinägern är det som ger rätt smak.
Vänd ner bönorna lite år gången och smaka av. Förvara den färdiga bönröran i par tre burkar med tätslutatande lock för bästa hållbarhet och hygien.
Receptet går att halvera och den andra delen av de kokta bönorna går utmärkt att frysa in.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej, vilken Versamaskin har du i bakgrunden?

Spisat sa...

Hej Susan, modellen heter OBL 104 och är på 1400W.