måndag 23 november 2015

Saffransbiscottis - Brillobagaren & Lucia Choklad!


Mikrobloggat via Instagram: http://ift.tt/1Myba72

Resultatet blir himla fina skorpor och degen farligt god som den är. Här kommer receptet som världsmästaren Håkan Johansson (bagare på Brillo Box, Stockholm) har skapat för glöggen Lucia Choklad som du kan läsa mer om i ett tidigare inlägg här på Spisat.

Saffransbiscottis eller saffransskorpor, recept:
120 g smör (använd osthyvel om smöret är kallt)
120 g socker (knappt 1,5 dl)
300 g vetemjöl (kärnvetemjöl är att föredra)
60 g ägg (motsvarar ett stort ägg)
2,5 g bakpulver (knappt 4 krm)
15 g vaniljsocker (3,5 tsk)
1,5 g hjorthornssalt (1,5 krm)
1 påse saffran (0,5 g)
50 g grovhackad mörk choklad
50 g rostade hasselnötter, hackade
Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser försiktigt till en deg. Dela degen i tre delar. Rulla ut bitarna i samma längd som ugnsplåten. Baka i 200 grader i 20 minuter. Ta ut plåten och låt svalna. Sänk temperaturen i ugnen till 160 grader. Snitta längderna till lagom stora bitar och torka i ugnen i ca 20 minuter.


Låt skorporna svalna över dagen eller natten och lägg dessa i en lufttät burk. Tillsammans med en flaska glögg är detta en finfin present att ge bort.
Tips: Degen går utmärkt att frysa. Tina degen över dagen och baka av enligt ovan.

Mer bak, jul och Lucia Choklad hittar du här.

Inga kommentarer: