onsdag 10 februari 2016

Hallå där Jonas Karlsson! Inför Årets Kock 2016

Hållå där Jonas Karlsson, NOGA Matstudio – inför Årets Kock 2016

Vi träffar Jonas på NOGA Matstudio bara dagar innan finalen går av stapeln i Globen och får smaka på de två tävlingsrätterna. Jonas Karlsson är 27 år gammal, kulinarisk kock och måltidskreatör på NOGA. Jonas är utbildad på Grythytte Akademi och kommer närmast från tjänsten som kökschef på Hotell Stelor på Gotland. Tidigare har han jobbat på Djupvik Hotell på Gotland,
Julita värdshus och restaurang Arrán i Funäsdalen.

Jonas Karlsson - NOGA Matstudio - Årets Kock 2016
- Du är 27 år och tävlar nu för första gången någonsin i matlagning, vad fick dig att söka till tävlingen?
Jonas svarar: - Jag fick idéen förra året och tänkt på det länge men inte känt mig redo för att ta steget. Jag har följt med i Årets Kock under flera år och tänkt mycket på hur mycket deltagarna tränat och ägnat sina liv till att vara med i tävlingen.
Jonas fortsätter: - Jag vann i semifinalen och fick boost. Nu har jag levt i en bubbla i fyra månader och känner att tävlingen kommer att gå bra.

Huvudråvarorna i årets tävling är hälleflundra och kungskrabba till den första anrättningen. Rådjurssadel på ben är råvaran till den andra anrättningen som får tillagas som en hel sadel eller i del.


Jonas berättar att hans sista träning är på måndagen samma vecka som tävlingen är. Sedan gäller listor och logistik, allt skall packas i vagnar och där ingår precis allt utom de tre nämnda råvarorna. Ingenting får förberedas i förväg och glömmer man något så är det till att improvisera.

Finalrätt nr 1 - Jonas Karlsson - NOGA Matstudio - Årets Kock 2016
Här har vi den första rätten bestående av socker- och fänkålsstekt hälleflundra, spisgrillad och kryddglacerad frikadell på kungskrabba, kål, mannagryn och mandel. Här visar Jonas hur modern gastronomi ser ut. Välarbetat hantverk med texturer och tillbaka till havet med smaker som är generösa. Portionen är bra i storlek och bjuder på ett matäventyr hela vägen igenom. Min tallrik gick renskrapad från bordet med ett riktigt gott betyg.

Tallrik nummer två med rådjurssadeln är hemlig så där fick vi bara äta och njuta. Här kommer juryn inte bara bedöma köttet utan också balansen på tallriken med grönsaker. Det ligger i tiden att vi ska äta mindre men bättre kött och på så sätt tänka mer grönt. Bra tänk.
Jonas berättar att han är sist ut på tävlingsdagen och vi talar lite om huruvida det är till fördel eller nackdel. Detta innebär också att han börjar sin matlagning sist på morgonen.

- Vad ska du göra på morgonen innan tävling, kanske yoga eller äta en extra frukost?
- Bara ta det lugnt och kanske spela lite Candy Crush. Det finns inget mer att göra innan det är dags ändå svarar Jonas och ser nöjt avslappnad ut.
Jonas fortsätter: - Det skall bli spännande att inför juryn, när alla andra tävlande stängt ned sina kök, att tranchera köttet och lägga upp 14 tallrikar. Det får inte gå för fort men heller inte dra ut på tiden som är begränsad.

NOGA Matstudio

NOGA Matstudio har en köksdel för aktiv matlagning för grupper, matlagningskurser, 5-kamp i köksmiljö och andra evenemang som tex vinprovningar. På onsdagar är det champagne som gäller på kvällen och där till mat som köket lagar till denna ädla dryck.
Måndag till fredag serverar restaurangen lunch och då är allmänheten välkommen.

Inga kommentarer: